Is een ingenieur ook een manager?

Een afgestudeerde ingenieur die een managementopleiding volgt: het komt vaak voor. “Uiteindelijk komen ingenieurs vaak in leidinggevende functies terecht.”

Of het nu een MBA is of een leiderschapstraining op initiatief van de werkgever: heel wat ingenieurs volgen na hun studies een managementopleiding. “Ingenieurs worden geassocieerd met techniek, maar dit betekent niet dat er geen associatie is met management", stelt Nancy Vercammen, algemeen directeur van ingenieursfederatie ie-net.

Zelf denkt ze niet dat een ingenieur vandaag meer nood heeft aan managementvaardigheden dan vroeger. “Al blijkt zo’n voortgezette opleiding in de praktijk vaak nuttig. Maar het is onmogelijk om dit allemaal in het curriculum van de ingenieursopleiding te voorzien. En niet elke ingenieur heeft hier behoefte aan.”

Nood aan managementvaardigheden?

Het diploma van een ingenieur biedt, volgens haar, een waaier aan jobmogelijkheden. “Het soort functie is bepalend of een ingenieur nood heeft aan managementvaardigheden: een leidinggevende functie, managementfunctie of technische functie”, aldus Vercammen, die met ie-net zelf ook jaarlijks een ‘van ingenieur tot manager’-opleiding aanbiedt.

“Deze cursus is modulair opgebouwd zodat ingenieurs zich ook enkel kunnen inschrijven voor de modules waaraan ze nood hebben.”

Bron: Jobat.be