Waarom de bladeren maar niet willen vallen, terwijl het al volop herfst is<B></B>
Rivierenhof in Antwerpen. Foto: Kris Van Exel

Misschien viel het u ook al op tijdens een herfstwandeling: het is bijna Allerheiligen, maar er liggen amper bladeren op de grond. Dat heeft alles te maken met afgelopen zomer, die bijzonder nat was.

Wanneer bomen precies hun bladeren verliezen, hangt volgens natuurkundigen af van een aantal factoren: de boomsoort, de droogte, de daglengte, de lichtintensiteit en de temperatuur.

Zo hebben kastanjebomen en notelaars al een deel van hun bladeren verloren, maar veel andere soorten staan nog groen en beginnen nu pas te verkleuren. ‘De natte zomer zorgt ervoor dat de bomen langer in goede conditie blijven’, zegt Koen Es, wetenschappelijk directeur van de Plantentuin van Meise. Hij wijst erop dat ze genoeg water hebben gekregen en dat goed hebben kunnen bijhouden. Daardoor houden ze langer hun bladeren vast. Bovendien zorgde de natte zomer er ook voor dat bomen beter in staat zijn om weerstand te bieden tegen plaaginsecten zoals de letterzetter of de eikenprachtkever.

De periode vóór de herfst speelt voor bomen dus een belangrijke rol. ‘We maken het omgekeerde mee van vorig jaar’, zegt Natalie Sterckx van Natuurpunt. ‘Door de droge en warme zomer verloren bomen al massaal hun bladeren eind september en in oktober. Een gevolg van droogtestress.’

Het is sowieso een misvatting dat bomen in normale omstandigheden al in september hun bladeren verliezen. Volgens boomdeskundige Hans Verboven van Natuurpunt zijn oktober en november de maanden waarin we door een kleurrijk tapijt van afgevallen bladeren kunnen wandelen. ‘Maar veel hangt af van het weer. Als het stevig waait en de nachten kouder worden, kan het snel gaan.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in