Noord-Korea vuurt ballistische raket af
Archiefbeeld: Kim Jong-un tijdens een voorstelling van wapensystemen. Foto: AP

Noord-Korea heeft een ballistische raket afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap dinsdag. Eerder maakten de media melding van een ‘onbekend projectiel’.

Volgens de Zuid-Koreaanse stafchefs van het leger werd de ballistische raket afgevuurd vanop een site in de buurt van Sinpo, in de provincie Zuid-Hamgyong. Het projectiel kwam terecht in de Oostzee, ook gekend als de Zee van Japan.

‘De inlichtingendiensten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten voeren momenteel een diepgaande analyse uit om meer informatie te verkrijgen’, aldus de Joint Chiefs of Staff aan de pers. En ook de Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi liet aan de pers weten dat de overheid ‘de informatie analyseert’.

De lancering komt er nadat Noord-Korea en Zuid-Korea afgelopen maand hun rechtstreekse communicatielijnen hadden hersteld.

Seoel drukte eerder deze maand zijn hoop uit rond de hervatting van de inter-Koreaanse dialoog. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei dan weer dat de communicatielijnen hersteld werden als onderdeel van de inspanningen om de relaties te verbeteren en vrede te creëren op het Koreaanse schiereiland.

Nucleair programma

De resoluties van de Verenigde Naties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen. Op die raketten kan ook een kernkop gemonteerd worden. Toch heeft Pyongyang, dat onderworpen is aan internationale sancties vanwege zijn nucleaire programma, de afgelopen weken verschillende raketten afgevuurd.

De onderhandelingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten rond het stopzetten van het nucleaire programma en het opheffen van de sancties hebben geen vooruitgang meer geboekt sinds de mislukte top tussen Kim Jong-un en de voormalige president van de VS Donald Trump in Vietnam in 2019.

De speciale VS-gezant voor Noord-Korea heeft maandag tijdens een overleg met zijn Zuid-Koreaanse collega nog opgeroepen tot nieuwe gesprekken met Noord-Korea.

Dinsdag bespreken vertegenwoordigers van de VS, Zuid-Korea en Japan in Washington een gezamenlijke strategie rond Noord-Korea.