Johnson komt met plan voor nuluitstoot tegen 2050
Foto: rtr

De Britse regering wil tegen 2050 een nuluitstoot bereiken. Een week voor de COP26-klimaatconferentie in Glasgow stelde premier Johnson een document van 368 pagina’s voor vol langetermijnbeloftes om van het Verenigd Koninkrijk een voortrekker te maken in de omslag naar een groene economie.

Boris Johnson had het tijdens een bijeenkomst met investeerders en multinationals over ‘een groene industriële revolutie, gestuwd door de nieuwe vrijheden dankzij de Brexit’. Om tegen 2050 een nuluitstoot te bereiken, wil Johnson onder meer inzetten op elektrische voertuigen, gigafabrieken voor de productie van batterijen en water- en zonne-energie.

Daarnaast wil de regering ook de Britse huishoudens bij de plannen betrekken, door onder meer 5.000 pond ter beschikking te stellen aan Britten die hun gasboiler willen vervangen door een warmtepomp. Op die manier wil Johnson bekomen dat tegen 2035 geen nieuwe gasboilers meer worden geïnstalleerd.

Johnson kondigde ook akkoorden aan voor 9,7 miljard pond aan buitenlandse investeringen, die goed zouden zijn voor minstens 30.000 jobs.

De aankondiging komt er iets meer dan een week voor de COP26-klimaatconferentie die in Glasgow plaatsvindt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig