Australische Cleo (4) verdwijnt tijdens kampeertocht met ouders: ‘Iemand moet weten waar ze is’
De vierjarige Cleo Smith. Foto: epa

De Australische politie is een zoektocht gestart naar de vierjarige Cleo Smith, nadat het meisje in de nacht van vrijdag op zaterdag plots was verdwenen uit haar tent. Dat gebeurde tijdens een kampeertocht met haar familie. Aan buurtbewoners wordt gevraagd uit te kijken naar een rode slaapzak.

Cleo kampeerde met de rest van het gezin op een afgelegen locatie, op enkele tientallen kilometers van de plaats Carnarvon, in West-Australië. Moeder Ellie Smith vertelde aan de omroep ABC dat ze haar kind zaterdag rond 1.30 uur ’s nachts voor het laatst zag. Toen vroeg het meisje om water. ’s Ochtends stond de tent open en was het meisje verdwenen. Behalve Cleo lag er nog een dochter in de tent, Isla. Zij is bij haar ouders.

Roze vlinderpyama

De roze vlinderpyama waarin Cleo sliep, is ook verdwenen, net als haar grijs-rode slaapzak. De politie deelde foto’s van de spullen. Smith denkt dat iemand weet waar haar dochter is. ‘Dat moet wel. Het duurt nu al vier dagen. Ze zou nooit in haar eentje de tent verlaten.’

De autoriteiten houden rekening met alle scenario’s, waaronder een ontvoering. In dat geval kan ze ook zijn meegenomen naar een ander deel van het land, denkt de politie.

De hulpdiensten zoeken met drones en vliegtuigen naar het meisje en maken zich naar eigen zeggen ‘grote zorgen’. De zoekactie wordt bemoeilijkt door het slechte weer. Er valt veel regen en het waait hard. Eigenaars van gebouwen in de omgeving hebben de opdracht gekregen hun sleutels af te geven bij de politie. Die kan de panden dan doorzoeken.

‘Wachten is slopend’

Veel Australiërs leven mee met de familie. Zo helpt een lokaal helikopterbedrijf mee met de zoekactie. Ook hebben winkels posters opgehangen van de kleuter in haar roze pyjama. ‘De steun is overweldigend, maar we willen maar een ding, en dat is dat onze dochter thuiskomt en dat we haar weer in onze armen kunnen sluiten’, zegt moeder Ellie. ‘Er is zo weinig wat we zelf kunnen doen. Het wachten is slopend.’

De politie krijgt tips van mensen uit het hele land. Het gaat onder anderen om personen die denken Cleo te hebben gezien. Die informatie moet nog worden nagetrokken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig