Naaste ex-medewerkers Van Avermaet bekennen schuld
Voormalig Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet Foto: Dieter Telemans

Twee voormalige directe medewerkers van voormalig Bpost-ceo Jean-Paul Van Avermaet hebben in de VS schuld bekend voor verboden marktafspraken in de beveiligingssector.

Bart Verbeeck (voormalig verkoopsdirecteur van G4S Belgium) en Robby Van Mele (de vroegere operationeel directeur) maakten maandag bekend dat ze zich samen met sectorgenoten schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken. Ook zeiden ze dat ze offertes bij aanbestedingen hebben gemanipuleerd en dat ze met sectorleden afspraken hebben gemaakt over wie voor welke aanbesteding de winnende offerte mocht indienen.

Dat is slecht nieuws voor Jean-Paul Van Avermaet, want de feiten dateren van toen de voormalige Bpost-baas nog clustermanager was bij G4S Belgium. Beiden waren destijds zeer dichte collega’s van Van Avermaet. Zelf weigert hij schuld te bekennen.

Van Avermaet werd eind juni officieel in staat van beschuldiging gesteld in de Verenigde Staten en moet voor een ‘grand jury’ verschijnen. Verbeeck en Van Mele passen voor die eer door te bekennen. Eind juni bekende G4S Belgium overigens al schuld op al die punten en ging het akkoord met een boete van 15 miljoen dollar. Het bedrijf kreeg in ruil een extra strafvermindering van 30 procent.

Tien jaar cel

Naast Van Avermaet werden ook Danny Vandormael en diens vroegere rechterhand Peter Verpoort, en hun voormalige werkgever Seris in staat van beschuldiging gesteld. Als Van Avermaet, Vandormael en Verpoort worden veroordeeld, riskeren ze tot tien jaar cel en een boete van 1 miljoen. Wie koos voor een schuldbekentenis kan maximaal twee jaar cel krijgen. Aan die procedure hangt in de VS wel een stevig prijskaartje in de vorm van torenhoge advocatenkosten.

Van Avermaet zat al in volle selectie voor zijn positie bij Bpost, toen hij op 17 september 2019 nog een ontbijtmeeting organiseerde in hotel Van der Valk in Zaventem, waarin de kopstukken bespraken hoe ze de aanbestedingen onder elkaar zouden verdelen. Op 6 november 2019 maakte Bpost bekend dat Van Avermaet in februari 2020 de ceo zou worden van het overheidsbedrijf. Daar werd hij na een jaar weer ontslagen, omdat hij aan zijn werkgever nauwelijks informatie over het lopende onderzoek in de VS verschafte.

De focus van de Amerikanen is specifiek gericht op de Amerikaanse belangen die in België werden geschonden. De bewakingscontracten hebben te maken met beveiligingsdiensten die verstrekt werden aan het Amerikaanse ministerie van Defensie en met het informatieagentschap NCI van de Navo.

Belgisch onderzoek

Naast het Amerikaans onderzoek loopt er in België ook een onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Ook hier zal die procedure wellicht in twee delen beslecht worden: partijen die schuld bekennen en in ruil van het auditoraat een lagere boete krijgen. En partijen zoals Van Avermaet, die volhouden dat ze niets fout hebben gedaan en het dossier voor het mededingingscollege brengen. Waar de BMA overgaat tot boetes, ligt in de VS de nadruk op celstraffen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig