Rome krijgt weer linkse burgemeester
Roberto Gualtieri. Foto: REUTERS

Rome krijgt met Roberto Gualtieri weer een linkse burgemeester. De 55-jarige Gualtieri is een sociaaldemocraat en voormalig minister van Financiën.

Gualtieri won ruim van Enrico Michetti, de kandidaat die door centrumrechtse en conservatieve partijen werd gesteund. Gualtieri kreeg volgens de eerste berichten rond de 60 procent van de stemmen.

Gualtieri volgt Virginia Raggi op van de protestpartij Vijfsterrenbeweging. Ze overleefde de eerste ronde van de stembusgang niet.

In Italië zijn zondag en maandag verkiezingen gehouden in 65 gemeenten, inclusief de steden Rome, Trieste en Turijn. Het was de tweede ronde voor de gemeenten waar in de eerste ronde niet één kandidaat met meer dan 50 procent van de stemmen werd gekozen.

De opkomst is volgens Italiaanse media erg laag. De kiezers hadden twee dagen de tijd om te stemmen gekregen, maar nog niet de helft heeft dat gedaan. Turijn heeft de centrumlinkse kandidaat Stefano Lo Russo tot burgemeester gekozen. Twee weken geleden deden de kandidaten voor centrumlinks het ook al uitstekend in de eerste ronde van de stembusgang door in één klap te winnen in Bologna, Milaan en Napels.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig