Vlaamse regering investeert meer dan 1,5 miljoen euro tegen dak- en thuisloosheid
Wouter Beke. Foto: belga

Voor 2021 en 2022 investeert de Vlaamse regering 1,57 miljoen euro in Housing first, een programma voor dakloze mensen die kampen met verslaving of gezondheidsproblemen. Dat maakte Vlaams minister van Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) bekend.

‘Mensen die dak- of thuisloos zijn en bovendien kampen met een verslaving of gezondheidsproblemen, hebben het moeilijk om huisvesting te vinden. Met Housing First kunnen we hen begeleiden naar een woonst en van daaruit verdere stappen zetten’, zegt minister Beke. ‘Housing First vertrekt bij een duurzame woonoplossing in plaats van die te zien als een eindpunt. De methode wordt toegepast bij mensen die meer dan twee jaar dak- en thuisloos zijn en bovendien psychisch kwetsbaar zijn of een ernstige vorm van verslaving hebben. Die manier van werken levert betere resultaten op voor de mensen zelf en voor de samenleving.’

Dit betekent een investering van meer dan 1,5 miljoen euro verspreid over Vlaanderen en Brussel, waarmee tussen de 150 en 200 mensen begeleid kunnen worden.

‘Voor Housing First-werkingen zijn “dedicated teams” aan de slag die multidisciplinair zijn samengesteld en waarin medewerkers vanuit verschillende organisaties de krachten bundelen. Op die manier wordt de expertise rond psychische ziekte-beelden en verslaving bij sociaal werkers versterkt’, klinkt het nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig