Tienduizenden manifesteren tegen neofascisten in Rome
Foto: EPA-EFE

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in Rome op straat gekomen tegen fascisme. Die manifestatie vond plaats Een week geleden werd het hoofdkwartier van de vakbond CGIL aangevallen door rechtsextremisten.

Volgens mediaberichten namen meer dan 50.000 mensen deel aan de bijeenkomst tegen het fascisme. De manifestatie was georganiseerd door de vakbondfederaties CGIL, CISL en UIL. Onder de slogan ‘niet langer fascisme: voor werk, participatie en democratie’ trokken ze massaal door de straten. De vakbonden riepen op tot de ontbinding van neofascistische en neonazistische organisaties.

Maurizio Landini, voorzitter van de CGIL, benadrukte dat de Italianen de straat op waren gekomen om de democratie en de Italiaanse grondwet te eren. Vanuit heel Italië waren 800 tourincars naar Rome toegestroomd, schrijft de Italiaanse krant Corriere Della Sera. Voormalig premier Giusepe Conte, lid van de Vijfsterrenbeweging, noemde de opkomst ‘een groot democratisch feest zonder politieke kleur’.

Vorige week kwam het in Rome nog tot grimmige taferelen toen een betoging tegen de coronamaatregelen uit de hand liep. De politie moest onder meer het het waterkanon inzetten om de menige uit elkaar te drijven. Onder hen bevonden zich aanhangers van het extreemrechtse Forza nuova. Zij vielen de hoofdzetel van de CGIL, de grootste vakbond van het Zuid-Europese land, binnen en brachten er vernielingen aan. De politie verrichte twaalf arrestaties, waaronder enkele kopstukken van Forza Nuova.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig