Staatssecretarissen: ‘Op Tiktok moeten tieners even goed beschermd zijn als in echte wereld’
Foto: AP

Staatssecretarissen voor Consumentenbescherming en Privacy, Eva De Bleeker en Mathieu Michel willen minderjarigen beter beschermen op Tiktok.

Tiktok is, samen met Instagram, het populairste socialmediakanaal bij minderjarigen tussen 12 en 16 jaar. Uit diverse klachten en onderzoeken is gebleken dat de bescherming van de gebruikers, en van minderjarigen in het bijzonder, te wensen overlaat wat betreft de naleving van de consumentenwetgeving en de gegevensbescherming.

Op Europees niveau onderzoekt de Ierse Gegevensbeschermingsautoriteit momenteel al hoe Tiktok gegevens van kinderen beheert en verwerkt.

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit heeft zich bij dit onderzoek aangesloten. Staatssecretarissen De Bleeker en Michel vragen dat de Gegevensbeschermingsautoriteit bestudeert wat ook op nationaal niveau te ondernemen zou zijn. Hiermee willen ze het risico op een ‘bottleneck’ in Ierland zo veel mogelijk vermijden. Op die manier zou onze Gegevensbeschermingsautoriteit aansluiten bij gelijkaardige onderzoeken van de Nederlandse en Italiaanse autoriteiten.

Basisrecht

‘Kinderen en jongeren moeten zich bewust zijn van wat er met hun gegevens kan gebeuren. Het kan niet dat een groot bedrijf als Tiktok, met vooral jongeren als klant, zich verschuilt achter dubbelzinnigheden. Correcte en transparante informatie is een basis consumentenrecht’, aldus staatssecretaris De Bleeker.

‘Ik wil voor onze burgers, en onze jongeren in het bijzonder, een digitale omgeving met eenzelfde niveau van bescherming als in de echte wereld. Daarom richten we ons met deze vraag tot de Gegevensbeschermingsautoriteit’, besluit staatssecretaris Michel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig