Zaterdag nationale staking bij Lidl, mogelijk alle winkels dicht
De vakbonden roepen op om morgen alle 309 Lidl-winkels dicht te houden

Het conflict bij Lidl escaleert verder. De vakbonden organiseren morgen, zaterdag, een collectieve staking bij de supermarktketen Lidl.

‘We hebben beslist om morgen een nationale staking te organiseren bij Lidl want er is geen enkel signaal dat de directie de ernst van de verzuchtingen van de mensen inziet’, zegt Bart Leybaert van de Socialistische vakbond BBTK-Setca.

Lidl wordt al drie dagen lang getroffen door vakbondsacties nadat de directie toezeggingen van jaren geleden over extra mankracht in de winkels, zei te gaan terugschroeven. De onrust bij Lidl zit volgens Leybaert diep. ‘Er zijn zelfs winkels die moeten sluiten omdat er te weinig personeel komt opdagen. Het is niet dat een winkel pas dichtgaat omdat er een piket staat.’

Ook Wouter Parmentier van ACV Puls, spreekt van veel spontaan ongenoegen. ‘Deze ochtend voerden we ook actie aan twee distributiecentra, in Wevelgem en Sint-Niklaas, maar de directie stuurde deurwaarders. Daarop zijn we naar de winkels getrokken.’

Langdurig zieken

Volgens Thomas Van Biervliet van het liberale ACLVB zijn er geen signalen dat de directie de ernst van de problemen goed vat. ‘Bij Lidl zijn er heel veel langdurig zieken. Mensen vallen uit omdat ze het vele werk niet meer aankunnen. De zogenaamde vliegende ploeg die de gaten moet vullen, heeft te weinig capaciteit. Het gevolg is dat de overige personeelsleden nog harder moeten werken waardoor nog meer mensen op het tandvlees zitten. Het probleem sleept al 3,5 jaar aan maar geraakt maar niet opgelost.’

Leybaert spreekt van een bizarre houding van de kant van Lidl. ‘Ze hebben ons uitgenodigd voor overleg deze maandagochtend. Blijkbaar is er geen haast. Ondertussen hebben ze wel brieven naar de mensen thuis gestuurd met hun visie.’ Ook Parmentier vindt de houding merkwaardig. ‘Je zou denken dat als er een conflict is, men de winkel zo snel weer wil open krijgen. Maar daar is geen enkele indicatie van.’

Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl, zegt dat komende maandag het eerste moment was dat alle partijen konden aanwezig zijn. ‘We willen alle sociale partners bij de gesprekken hebben.’ Ze zegt te betreuren dat in aanloop van het overleg er zaterdag toch nog een nationale staking plaatsvindt.

Waar de afgelopen dagen tot circa een honderdtal winkels van Lidl werd getroffen door de stakingen, zouden morgen alle winkels dicht blijven. Zaterdag is een belangrijke winkeldag.

Krappe arbeidsmarkt

Lidl werd vier jaar geleden ook al eens getroffen door een stakingsgolf omwille van de hoge werkdruk. De reden voor de huidige malaise draait eveneens rond gebrek aan personeel. Het probleem vandaag is dat de arbeidsmarkt krapper is dan vier jaar geleden.

Anderzijds is er ook de realiteit van de supermarktsector geconfronteerd wordt met stijgende kosten als gevolg van hogere transportkosten en energieprijzen. Terzelfder tijd is er veel promotionele actie in de sector. Dat zet de marges onder druk. De supermarktbedrijven zien ook een stuk omzet verloren gaan aan maaltijdkoeriers en verkopers van maaltijdboxen.

Lidl zelf is de afgelopen twintig jaar geëvolueerd van discounter naar supermarkt. Daardoor kwamen er vele taken bij en volgens Van Biervliet te weinig handen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig