Politie beschouwt dodelijke aanval op parlementslid David Amess als terreurdaad
Foto: AFP

Het Britse parlementslid David Amess is vrijdag doodgestoken in een kerk in zijn kiesdistrict Leigh-on-Sea. De politie heeft een 25-jarige man opgepakt en spreekt van een terreurdaad.

De 69-jarige Amess was in de kerk om te praten met stemgerechtigden uit zijn kiesdistrict. Rond het middaguur liep een man de kerk binnen en stak Amess meerdere keren neer.

Getuigen zagen hoe een traumahelikopter snel ter plaatse was en ambulanciers zouden Amess ook ter plaatse hebben proberen te opereren. Dat bleek helaas tevergeefs. De politie bevestigde al snel dat Amess ter plaatse aan zijn verwondingen overleed en liet ook weten dat er een verdachte werd gearresteerd. Het gaat om een 25-jarige man, volgens BBC met de Britse nationaliteit en Somalische roots.

Terreur

De antiterreurdiensten, het Counter Terrorist Command, openden onmiddellijk een onderzoek naar het motief van de aanval en communiceerden enkele uren later via een persbericht dat de aanval officieel als een terreurdaad bestempeld wordt. ‘Het eerste gedeelte van het onderzoek heeft een mogelijke link met islamitisch terrorisme blootgelegd’, klonk het.

Leigh-on-Sea ligt in het graafschap Essex, in het zuidoosten van Engeland. Sir David Amess zat namens de Conservatieven in het Britse Lagerhuis.

‘Afschuwelijk’

De Britse minister van Volksgezondheid, Sajid Javid, laat op Twitter weten ‘kapot’ te zijn van het nieuws. Hij roemt Amess als ‘een groot man, een goede vriend en een groot parlementslid, vermoord terwijl hij zijn democratische rol vervulde’.

Politie beschouwt dodelijke aanval op parlementslid David Amess als terreurdaad
Foto: AFP

‘Afschuwelijk en diep schokkend nieuws. Ik denk aan David, zijn familie en zijn medewerkers’, liet de leider van de oppositiepartij Labour, Keir Starmer, net na de aanslag weten via Twitter. Op dat moment was nog niet bekend dat Amess was overleden.

Amess was sinds 1983 parlementslid. Op zijn website staat vermeld dat zijn belangrijkste interesses dierenwelzijn en het tegengaan van abortus zijn. Ook was hij een fervent voorstander van de Brexit. Hij laat een vrouw, vier zonen en een dochter achter.

Jo Cox

In 2010 werd het Labour-Lagerhuislid Stephen Timms op een openbare bijeenkomst in Londen door een vrouw twee keer in zijn maag gestoken. Hij overleefde de steekpartij. Zijn belaagster zei hem ‘namens het Iraakse volk’ te hebben willen vermoorden. Ze kreeg 15 jaar cel voor haar daad.

In 2016, enkele dagen voor het Brexit-referendum, werd Labour-parlementslid Jo Cox op straat neergestoken en doodgeschoten. Haar moordenaar werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De man van Cox noemt de aanslag op Amess op Twitter ‘zo laf als het maar kan’.