Tientallen doden bij aanslag in moskee in Kandahar
Mannen bekijken vrijdag de schade aan de moskee. Foto: AFP

Bij een aanslag in een moskee in de Afghaanse stad Kandahar zijn vrijdag zeker 33 doden gevallen en meer dan 70 mensen gewond geraakt. Dat melden internationale persbureaus.

De aanslag zou zijn uitgevoerd door drie mannen, waarvan twee zichzelf buiten de sjiitische moskee opbliezen en een derde bij de ingang van het gebouw een explosief tot ontploffing bracht.

Volgens lokale gezondheidsauthoriteiten kan dodental nog oplopen. De aanslag is nog niet opgeëist. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de taliban laat aan persbureau Reuters weten dat de autoriteiten onderzoek doen. Troepen van de taliban zijn bij de moskee aanwezig om de site te beveiligen.

Op sociale media worden beelden verspreid waarop veel mensen te zien zijn die schijnbaar dood of ernstig gewond op de bebloede vloer van de Imam Bargah-moskee liggen. Een lokaal ziekenhuis roept jonge mensen op om bloed te doneren.

Kunduz

Vorige week vrijdag kwamen tientallen sjiitische moslims om het leven bij een explosie in een moskee in de noordelijke stad Kunduz. Het dodental van die aanval wordt geschat op 80.

De ambassade van Iran, buurland van Afghanistan en de grootste sjiitische macht in de regio, heeft de aanval van vrijdag veroordeeld. ‘We hopen dat de talibanleiders doortastend optreden tegen deze kwaadaardige terroristische incidenten’, klinkt het in een tweet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig