Keniaanse politie arresteert partner van vermoorde atlete Agnes Tirop
Agnes Tirop op het wereldkampioenschappen atletiek in 2019 in Doha. Foto: REUTERS

De Keniaanse politie heeft donderdag de partner van de vermoorde atlete Agnes Tirop in de boeien geslagen. De man is de hoofdverdachte in dee zaak, die een schokgolf door het Oost-Afrikaanse land en de atletiekwereld stuurde.

Een politiewoordvoerder bevestigde dat de man, Ibrahim Rotich, werd gevat in de Keniaanse kuststad Mombasa. Vrijdag wordt hij voor de rechter geleid. Het Keniaanse directoraat voor strafrechtelijke onderzoeken meldt op Twitter dat Rotich werd gearresteerd nadat hij met zijn auto tegen een vrachtwagen was gebotst. Nog volgens het directoraat probeerde de man het land te ontvluchten. ‘De verdachte wordt momenteel ondervraagd door rechercheurs op het politiebureau van Changamwe (een buitenwijk in Mombasa, red.), voor meer details over de moord, voordat hij voorgeleid wordt om zich te verantwoorden voor moord.’

De 25-jarige Tirop werd dood teruggevonden in haar huis in Iten, een dorp op hoogte in het westen van Kenia waar veel langeafstandslopers trainen. De tweevoudige WK-medaillewinnares op de 10.000 meter (2017 en 2019) en nummer vier van de Spelen in Tokio op de 5.000 meter was neergestoken.

Rotich wordt beschouwd als hoofdverdachte omdat hij de ouders van Tirop had opgebeld met de melding ‘iets slechts te hebben gedaan’.

De moord op de beloftevolle atlete was groot nieuws in de Keniaanse media. De nationale atletiekbond schortte alle competities twee weken op als eerbetoon en ook president Uhuru Kenyatta bracht haar hulde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig