Ook Vlaamse regering snoeit in elektriciteitsfactuur
Foto: Belga

De federale regering besliste eerder deze week al om de stroomfactuur met dertig euro te laten zakken door federale heffingen om te vormen. De Vlaamse regering doet daar nog eens een vergelijkbare inspanning bovenop door voor 166,6 miljoen euro minder kosten door te rekenen. Voor een gemiddeld huishouden, met een verbruik van 3,5 MWh komt dat op jaarbasis neer op een besparing van zo’n 43 euro.

Het gaat om kosten voor allerlei openbaredienstverplichtingen, zoals de verlichting en groenestroomcertificaten. Op die 166,6 miljoen wordt ook nog eens BTW geheven, goed voor 35 miljoen extra kosten uit de factuur, die door de federale overheid worden betaald.

‘We kiezen voor maatregelen die ten goede komen aan alle 2,8 miljoen gezinnen en alleenstaanden, maar ook aan de kleine zelfstandigen’, zegt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). De inspanning komt volgens haar berekeningen voor een gezin dat jaarlijks 3,5 MWh verbruikt, neer op een besparing van 43 euro in 2022. Daarnaast heeft ook energieregulator Vreg al een reeks bezuinigingen opgelegd, wat de totale daling op ongeveer 50 euro brengt.

Daarnaast wordt er ook gesleuteld aan de bestaande subsidies voor gasaansluitingen bij nieuwbouw. Gezinnen zullen een gasaansluiting bij nieuwbouw voortaan zelf moeten betalen, wat hen ertoe moet aanzetten voor andere technieken te kiezen, zoals een warmtepomp. Een forfaitaire aansluitingskost van 250 euro blijft bestaan voor bestaande woningen die bijvoorbeeld willen aansluiten op aardgas omdat ze afstappen van stookolie. Daardoor verdwijnt er 34 miljoen euro extra uit de elektriciteitsfactuur.

Demir gaat daarnaast dit jaar ook nog 60 miljoen aan groenestroomcertificaten opkopen zodat ze niet langer wegen op de elektriciteitsfactuur.

‘Het werk is niet af. De doelstelling is om verder te gaan en elektriciteit goedkoper te maken, zodat milieuvriendelijke technologie zoals warmtepompen en elektrisch rijden, haalbaar en betaalbaar wordt voor elke Vlaming’, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig