Burgemeester Elsene wil twee cafés sluiten na klachten over seksueel misbruik
Een barmanvan El café en Waff zou verdovende middelen in drankjes van vrouwen gedaan hebben Foto: Ivan Put

Als het van de Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) afhangt, moeten de studentencafés El Café en Waff dicht na alle heibel die ontstaan is nadat een barman beschuldigd is van meerdere verkrachtingen.

In Elsene kwamen donderdagavond 1.300 mensen op straat tegen seksueel geweld. Een delegatie van hen werd ook ontvangen door burgemeester Doulkeridis en de voorzitter van de gemeenteraad, Monica Frassoni (Ecolo). Zij liet na afloop weten dat beide cafés ‘onmiddellijk’ dicht moeten. Daarnaast wordt op vraag van de betogers ook de politieaanwezigheid in de buurt ‘in de mate van het mogelijke’ opgedreven. Binnen een maand komt er een evaluatie, aldus Frassoni op haar Facebookpagina.

Beide cafés zijn vandaag echter nog steeds open. De kabinetschef van Doulkeridis, Aline Lacroix, benadrukt aan de redactie van Bruzz dat het onderzoek lopende is en de burgemeester dus nog geen juridische basis heeft om de cafés te sluiten. ‘De burgemeester heeft op wettelijk vlak geen toegang tot de dossiers en heeft daarom geen kennis van alle elementen die een sluiting zouden rechtvaardigen’, klinkt het.

De betoging kwam er nadat twee jonge vrouwen over hun traumatische ervaring hadden verteld op de Instagrampagina van ‘Féminisme Libertaire Bruxelles’. Nadien deelden ook anderen vrese­lijke ervaringen na een avondje stappen in de bars El Café en Waff, allebei van dezelfde eigenaar. Ze zouden door een barman verdoofd zijn, naar huis gebracht, en misbruikt. Andere vrouwen klaagden dat ze gelijkaardige feiten hadden meegemaakt in dezelfde cafés.

Correctie 15/01: in tegenstelling tot eerdere informatie zijn de cafés nog niet gesloten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig