De Amerikaanse miljonair die in een documentairereeks per ongeluk toegaf een moord gepleegd te hebben, is vrijdag veroordeeld tot een levenslange celstraf. Een rechtbank in Los Angeles acht bewezen dat Robert Durst in 2000 een vriendin heeft vermoord.

Dat de 78-jarige Durst voor de rest van zijn leven achter de tralies zou belanden, was vorige maand al duidelijk. Toen oordeelde een volksjury de vastgoedmiljonair schuldig aan de moord op zijn vriendin Susan Berman. Hij schoot haar dood met een kogel in haar hoofd.

Vermoed wordt dat Berman meer wist over de verdwijning van Dursts eerste vrouw, Kathleen McCormack. Op het moment van de moord zou Berman op het punt gestaan hebben om de politie in te lichten. Hoewel hij hiervoor nooit werd vervolgd, is Durst wel een verdachte in deze onopgeloste verdwijningszaak uit 1982.

Documentairereeks

Het proces heeft vijf maanden in beslag genomen. Durst was in 2015 gearresteerd op verdenking van de moord op Berman. Dat gebeurde net voor de de laatste aflevering van de zesdelige HBO-documentairereeks ‘The Jinx: The Life And Deaths Of Robert Durst’ zou worden uitgezonden.

In de serie spreekt Durst openhartig over de verdwijning van McCormack, de onopgeloste moord van Berman, en over de dood van zijn buurman Morris Black. Na het interview, waarin hij geconfronteerd werd met nieuw bewijsmateriaal, wandelde hij naar de badkamer van het hotel en mompelde hij tegen zichzelf: ‘Dit is het. Je bent erbij. Wat heb ik in godsnaam gedaan? Hen allemaal gedood, natuurlijk.’ Zijn opgespeld microfoontje stond nog aan. De filmbeelden werden onlangs in de rechtszaal getoond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig