In het opleidingscentrum voor hulpdiensten Campus Vesta in Ranst heeft de Antwerpse lokale politie de voorbije weken collega’s uit zeventien Europese landen een spoedcursus ‘dronevangen’ gegeven. De opleiding is onderdeel van het Europese Skyfall-project, dat door de Antwerpse politie wordt gecoördineerd. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) ging donderdag een kijkje nemen en testte de nieuwe antidronetoestellen uit.

Eerder kon politiezone Antwerpen dankzij Skyfall al twee antidronetoestellen aankopen. Het gaat om exemplaren van de Skywall100, een op een raketwerper lijkend toestel dat een drone die mogelijk een dreiging vormt uit de lucht kan plukken door er aan hoge snelheid een net naartoe te schieten. De gevangen drone komt vervolgens met een parachute relatief zacht neer.

Daarnaast heeft het korps ook een stoorzender ter beschikking om bewegende drones eerst te immobiliseren, zodat interceptie makkelijker wordt en de politie indien nodig de tijd heeft om mensen weg te halen die anders mogelijk de na interceptie vallende drone op hun hoofd zouden krijgen. De stoorzender mag voorlopig wel alleen worden gebruikt als er speciale eenheden van de federale politie bij zijn.

Aan Skyfall werken ook de federale politie, politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene en de Roemeense politie mee.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig