camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Taliban

Afghaan die tolkte voor EU-missie ‘doodgeschoten door taliban’

Een Afghaanse tolk, die op de Nederlandse lijst stond van mensen die geëvacueerd konden worden, is woensdagnacht vermoord.

vrijdag 15 oktober 2021 om 3.25 uur

 AP

Twee NOS-journalisten meldden de dood van een tolk die in Kaboel woonde. De journalisten hadden de jongste weken geregeld contact met de man omdat die, voor de taliban Afghanistan heroverden, tolkte voor de politiemissie van de EU waaraan ook Nederland deelnam. Zo belandde hij op de Nederlandse evacuatielijst.

Familieleden van de man vertelden de journalisten dat een vertegenwoordiger van de taliban woensdagnacht op de deur klopte van de woning van zijn ouders waar hij verbleef: ‘Ze vroegen naar hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze met een AK-47 te schieten. We zijn hem verloren.’ Ook de vader van de tolk werd geraakt, maar overleefde de aanslag. ‘Vrienden en familie weigerden hem nog langer onderdak, omdat hun leven in gevaar zou zijn als de taliban wisten dat hij bij hen ­logeerde’, zei zijn broer, die in India leeft, aan de NOS.

Volgens de omroep ‘bevestigen verschillende bronnen binnen de Nederlandse overheid dat ze van de moord weten, maar staat het niet 100 procent vast dat de taliban de man doodschoten’.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen, kon het nieuws donderdag niet bevestigen aan de parlementsleden. Het nieuws liep binnen tijdens een zitting van de Tweede Kamer. Diplomaten zoeken uit of de informatie klopt. ‘Maar als het waar is, is het natuurlijk een drama’, zei Knapen. Diverse parlementsleden reageerden geschokt.

‘Machteloos’

De ontslagnemende regering-Rutte probeert nog zeker 2.100 mensen te helpen bij hun evacuatie uit Afghanistan, meldde Knapen eerder deze week aan het parlement. Het gaat om Afghanen die voor internationale missies hebben gewerkt, bijvoorbeeld als tolk, en Nederlanders die nog in Afghanistan zijn.

Nog volgens Knapen kan Nederland niet veel doen om die personen beter te beschermen: ‘We hebben daar geen ambassade, geen mensen op de grond. Wat dat betreft staan we redelijk machteloos.’ Nederland heeft tot nu toe 2.500 mensen geëvacueerd. (bar, nrc)

De podcasts van De Standaard