1.300 demonstreren in Brussel tegen barman die vrouwen zou verdoofd en verkracht hebben

Een optocht van slachtoffers en sympathisanten tegen seksueel misbruik door een barman van de bars Waff en El Café in Brussel heeft volgens de politie 1.300 mensen op de been gebracht.

De groep riep slogans zoals ‘Victime on te croit, agresseur on te voit’. (Slachtoffer, we geloven je. Agressor, we zien je) Iemand droeg een pancarte: ‘Violeur, on va te couper ta bite’. (verkrachter, we gaan je lid afhakken). Ze willen dat er eind komt aan jarenlang seksueel misbruik in de Brusselse cafés.

Een barman zou daar verschillende vrouwen verdoofd en misbruikt hebben. De feiten zouden al jaren aan de gang zijn. Het gerecht voert een onderzoek na een aantal klachten van verkrachting in die twee beruchte bars.

De beweging is op gang getrokken nadat twee jonge vrouwen hun traumatische ervaring hadden verteld op de Instagrampagina van ‘Féminisme Libertaire Bruxelles’. Nadien deelden ook anderen horrorverhalen na een avondje stappen in cocktailbar El Café of de Waff, allebei van dezelfde eigenaar, in de hippe studentenbuurt aan het kerkhof van Elsene.

Plan voor veiliger nachtleven

De Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) heeft aan Bruzz gezegd dat hij de eigenaars van de betrokken cafés deze week nog verwacht op het gemeentehuis, zodat zij hun versie van de feiten kunnen geven. Voor verdere (administratieve) stappen wacht hij het gerechtelijk onderzoek af.

Doulkeridis zegt ook werk te maken van een caféplan voor een veiliger nachtleven. Dat plan lag stil door de coronacrisis, maar zal ‘begin 2022 van start gaan’. Cafés en clubs in de uitgaansbuurt zullen dan aan een diagnose onderworpen worden. Die zal uitgevoerd worden door vrouwen en vrouwenorganisaties, geeft hij nog mee.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig