VRT bouwt gokreclame af
Foto: Fred Debrock

De VRT komt met een strenger beleid rond gokreclame. Dat antwoordde Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) donderdag in het parlement op een vraag van Bart Tommelein (Open Vld).

De beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering geeft de omroep de opdracht om minder gokreclame te geven. Vanaf volgend jaar komt de VRT met strengere regels. De inkomsten uit reclame door kansspelbedrijven zullen jaar na jaar verlaagd worden. Online bijvoorbeeld, komt er een jaarlijkse afbouw met 20 procent. ‘Dat geeft de VRT de tijd om alternatieven uit te werken voor het substantiële inkomstenverlies’, zei Dalle.

Een tweede maatregel is een verandering in de manier waarop gokgedrag in beeld wordt gebracht. ‘Het gokgedrag in het aanbod zal zeer behoedzaam worden benaderd, het zal op een maatschappelijk verantwoorde manier worden afgebeeld’, aldus de minister.

Tot slot mogen de VRT-netten, stemmen en gezichten geen kansspelen meer promoten op sociale media, in reclame of op evenementen, schrijft de omroep in een toelichting. Alle stemmen en gezichten die aan de VRT verbonden zijn, moeten zich aan deze richtlijn houden, die mee opgenomen wordt in het aangepaste programmacharter. Externe medewerkers die slechts sporadisch voor de VRT werken, zullen ook eerst toestemming moeten vragen.

‘Het is een goede zaak dat er een plan is uitgewerkt met een afbouwscenario voor gokreclame naar het einde van de legislatuur toe’, zegt Tommelein. ‘Het doel zou moeten zijn om gokreclame volledig stop te zetten op de kanalen en platformen van de VRT. Dat is ook noodzakelijk, de openbare omroep heeft een voorbeeldfunctie. Ik reken er dan ook op dat minister Dalle de vinger aan de pols houdt.’