Tourpeloton trekt volgend jaar kort door ons land
Tourwinnaar Tadej Pogacar, hier tijdens de slotetappe van 2020 naast Wout Van Aert. Foto: AFP

De Tour de France zal in 2022 al op vrijdag 1 juli vertrekken in Kopenhagen. Renners zouden zo al na drie dagen in het noorden een eerste rustdag krijgen, om terug naar Frankrijk te trekken. De zesde rit vertrekt in ons land.

Het volledige rittenchema van de Tour is donderdagmorgen voorgesteld in Parijs. Het gaat om de meest noordelijke start van de Ronde van Frankrijk ooit, klinkt het. Kroonprins Frederik van Denemarken kwam zelf de route van de eerste drie etappes voorstellen.

De vierde en vijfde rit staan gepland in Frans-Vlaanderen: een etappe van Duinkerke naar Calais, en een van Rijsel naar Arenberg-Porte Du Hainaut. Die rit doorkruist deels het parcours van de kasseienklassieker Parijs-Roubaix, zij het in tegengestelde richting.

De Franse krant La Voix du Nord wist eerder deze week al te melden dat de zesde rit zal starten in Binche. Dat blijkt te kloppen. Het is meteen ook de enige gelegenheid om de renners in ons land te zien. De aankomstplaats van die zesde rit is in het Franse Longwy.

Binche deed in 2019 al dienst als startplaats voor de derde rit. Die etappe naar Épernay is toen gewonnen door Julian Alaphilippe, die meteen ook het geel greep.

Daarna trekken de renners richting Alpen, en dan pas de Pyreneeën. Het wordt een zware toer, met zes aankomsten bergop. Ook de legendarische Alpe d’Huez staat op het programma.

Als het verschil daar niet gemaakt wordt, dan moet de voorlaatste rit de beslissing brengen. Dan staat in Rocamadour een tijdrit gepland. De finish ligt traditioneel op de Parijse Champs-Élysées. Op de dag dat de mannen daar aankomen, vertrekt de Tour de France voor vrouwen aan de Eiffeltoren.