camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Begroting

Zal de vliegtaks nu 5, 20, 30 euro of nog meer bedragen?

Hoeveel de CO2-compensatie op korte vliegreizen zal bedragen en welke passagiers die zullen moeten betalen, is compleet onduidelijk.

donderdag 14 oktober 2021 om 3.25 uur

 belga

‘Er zal een ticketbelasting op vliegtuigreizen worden ingevoerd voor vertrekkende vluchten van minder dan 500 kilometer.’ Zo staat het in de notificaties bij het begrotingsakkoord. Verwachte opbrengst: 30 miljoen euro in 2022, 40 miljoen nadien.

Die afspraak lijkt helder, maar ze leidt tot grote verwarring. Zo ­zette MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez na het afkloppen van de begroting snel het bedrag van 5 tot 6 euro per ticket in de markt. Vicepremier Petra De Sutter (Groen) sprak ’s namiddags bij de regeerverklaring van een bedrag van zo’n 20 euro. Ondertussen is duidelijk dat ook dat meer dan waarschijnlijk een onderschatting is.

De rekenkunde is simpel. Concreet zou de taks gelden voor vluchten vanuit Brussel naar bijvoorbeeld Londen, Parijs, Amsterdam, Frankfurt, Hamburg, Zürich, Birmingham en Stuttgart. Bestemmingen die pre-corona maximaal tot een miljoen reizigers vertegenwoordigden. Daardoor zou de toeslag 30 euro moeten bedragen om voldoende op te brengen.

Hoeveel vluchten?

Kamerlid Theo Francken (N-VA) haalde het veel kleinere aantal van 660.000 vluchten uit het coronajaar 2020 aan om ook dat cijfer te nuanceren tijdens het begrotingsdebat in de Kamer woensdag. Als dat lagere niveau behouden blijft, dan stijgt de toeslag naar 45 euro per ticket. Op een ticket van zo’n 100 euro een fikse extra, oordeelde Francken. De meerderheid kon woensdag geen bedrag noemen, ­alleen dat het ‘niet om 50 euro’ zou gaan.

Daar komt nog bij dat de luchtvaartmaatschappij Brussels Air­lines vraagt dat de transferpassagiers van de taks vrijgesteld blijven. Dat zou mogelijk een hoop tussenvluchten uitsluiten, al is het onduidelijk hoeveel.

Uiteindelijk is de taks een voorbeeld van een budgettaire opbrengst die werd afgesproken, waarvan de concrete modaliteiten nu afgestemd worden. Daar is nog even tijd voor. De taxshift waar de inschepingstaks deel van uitmaakt, wordt pas in de loop van ­december gefinaliseerd.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen