camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Studentendopen

KULeuven zet rem op schachtenverkoop

donderdag 14 oktober 2021 om 3.25 uur

  Peter Hilz

Leuvense leden van studentenclubs zullen voortaan geen geld of pils meer mogen vragen voor een schacht. Dat geldt althans voor de clubs die het nieuwe doopcharter onder­tekenen. Daarin valt te lezen dat de controversiële schachten­verkoop afgeschaft wordt. Alle studentenkringen plaatsten al hun handtekening.

Op zo’n verkoop bieden club­leden op kersverse leden – de schachten. De hoogste bieder wordt de meter of peter van de schacht en mag ook ‘opdrachtjes’ geven aan de jonge student. Dat opbieden kan nu niet meer. ‘Te stigmatiserend, mogelijk vernederend en potentieel discriminerend’, luidt het oordeel van de Leuvense rector Luc Sels. Om nieuwe studenten te verwelkomen, ziet hij liever een positief verhaal.

Leuven is de eerste studentenstad die de stap zet. Eerder stuurde Antwerpse rector Herman Van Goethem al aan op een afschaffing van de schachtenverkoop.

Het peter- en meterschap dat met zo’n verkoop gepaard gaat, blijft wel nog overeind. Het nieuwe charter kwam er na breed overleg met studentenfracties, hogescholen, politie en de stad. Tegelijk spraken de onderhandelaars af om de doop- en verwelkomings­activiteiten verder en duurzaam onder de loep te nemen.

(dvf)

De podcasts van De Standaard