camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

sociaal statuut

Bij Torfs is iedereen voortaan bediende

donderdag 14 oktober 2021 om 3.25 uur

‘We hebben zo’n 40 vacatures openstaan’, zegt Torfs. Wim Kempenaers

Vanaf 1 januari 2022 zal er bij de schoenenketen Torfs geen onderscheid meer zijn tussen de statuten van arbeiders en bedienden. Dat heeft ceo ­Wouter Torfs aangekondigd. ‘We hebben het onderscheid tussen de twee soorten werknemers af­geschaft. Voortaan wordt iedereen bediende. Het akkoord daarover met de vakbonden is zo goed als rond.’

Ook in twee andere actuele dossiers – nachtarbeid in de e-commerce en de vierdagenweek – beschouwt de winkelketen zich als een voorloper. Torfs voerde nachtwerk al enkele jaren geleden in, wat het mogelijk maakt om schoenen al daags na bestelling af te leveren bij de klant. Het bedrijf betaalt het personeel tijdens die nachtelijke uren een toeslag van 25 procent. Daarnaast presteert het personeel van de distributiecentra de voltijdse werkweek op vier dagen.

Torfs betreurt dat ons land de boot inzake e-commerce grotendeels gemist heeft. ‘Het kalf is misschien nog niet verdronken, maar het is toch serieus in ademnood’, klinkt het. Liever dan naar de vakbonden, wijst hij naar de wetgever als schuldige.

Vorig jaar vond er nog een ­herstructurering plaats bij de schoenenketen. ­Tijdens de covidcrisis werden 24 personeels­leden ontslagen. ‘Maar intussen werven we opnieuw aan. We hebben zo’n 40 vacatures openstaan’, zegt Torfs. (belga)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen