camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Auto

‘30.000 banen in gevaar bij Volkswagen’

donderdag 14 oktober 2021 om 3.25 uur

Arbeiders assembleren de elektrische Volkswagen ID.3. afp

De sfeer was uitstekend tijdens de ondernemingsraad bij Volkswagen vorige maand, er stonden geen bijzonder gevoelige kwesties op de agenda. Tot ceo Herbert Diess plots een bommetje dropte.

Volgens de Duitse krant Handelsblatt, die over de bijeenkomst berichtte, liet Diess weten dat hij zich grote zorgen maakt over de competitiviteit van de fabriek in Wolfsburg, nu de omslag naar elektrisch rijden gemaakt moet worden. Zeker nu er straks wagens van de band zullen rollen in de gloednieuwe Duitse fabriek van Tesla. In het somberste scenario zouden 30.000 banen verdwijnen. Dat ­bericht veroorzaakt ongerustheid in Duitsland. Een woordvoerder van het bedrijf weigert commentaar te geven op het cijfer, maar ­bevestigt wel dat de competitiviteit van de fabriek in Wolfsburg, ook de historische zetel van Volkswagen, aangepakt moet worden.

De vakbonden lieten alvast ­weten dat een afbouw van 30.000 banen ‘absurd’ is. Volgens een vakbondsbron die persagentschap AFP sprak, is het wel duidelijk dat er ingegrepen moet worden om de concurrentie te kunnen aangaan. De oefening zal nu gemaakt worden. Zonder ingrepen, zouden ontslagen inderdaad mogelijk zijn.

Binnen enkele weken wordt ­beslist over de toewijzing van ­investeringen bij de verschillende ­fabrieken van Volkswagen voor de komende jaren. (belga)

De podcasts van De Standaard