Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) heeft een video vrijgegeven die bewijst dat de Limburgse roedel nu uit tien wolven bestaat. De wolven werden allemaal samen gefilmd door een van de camera’s van het netwerk. Het gaat om ouders Gust en Noëlla, hun zes welpen van dit jaar en twee jaarlingen.

Tot nu toe was er altijd sprake van zeker negen wolven in Limburg, maar dinsdagmiddag is bekendgemaakt dat het er minstens tien zijn. Dat werd tijdens het wolvenoverleg met de Limburgse burgemeesters, Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en het Agentschap Natuur en Bos meegedeeld.

In de gemeenten in het wolvengebied heerst ongerustheid nadat wolven vorige maand drie pony’s en een jonge koe hadden doodgebeten in Oudsbergen. In die gemeente leidde dat zelfs tot een protestwandeling tegen de wolf.

Met de burgemeesters is overeengekomen dat er meer geld komt voor het Wolf Fencing Team en dat de subsidies om dieren te beschermen worden uitgebreid. De Vlaamse overheid spreekt daarnaast van nog drie andere pijlers waarop het wolvenbeleid zal steunen: sensibilisering, een vragenlijst en een evaluatie van het wolvenprotocol.

Demodagen

‘De sensibiliseringscampagne omvat demodagen waarop we laten zien hoe mensen hun vee kunnen beschermen tegen de wolven, in samenwerking met de gemeenten. De gemeenten zelf gaan ook hun eigen communicatiekanalen aanspreken om de bevolking nog beter te informeren’, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van Natuur en Bos aan Het Belang van Limburg.

Een lijst met veelgestelde vragen op de website van Natuur en Bos moet bewoners beter informeren. ‘Mensen worden bang doordat er veel incorrecte informatie wordt verspreid’, legt Denaeghel uit.

Het wolvenprotocol zal na één jaar worden geëvalueerd.

In onderstaande video geeft weekendredacteur Wouter Woussen meer uitleg over de aanwezigheid van wilde dieren in ons land: