Belastingvoordeel voor tweede woning blijft toch overeind
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De federale regering raakt dan toch niet aan het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede woning. De afschaffing lag op tafel, maar ‘een aantal partijen ging daar niet mee akkoord’, zegt Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne.

De federale regering sloot dinsdagochtend na nachtelijke onderhandelingen een begrotingsakkoord. Groenen, socialisten en CD&V hadden op voorhand aangedrongen op de afschaffing van het fiscaal voordeel bij de aankoop van een tweede woning. Maar niet alle partijen gingen daarin mee, klinkt het nu.

Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip

Het voordeel is een anomalie in de wetgeving die het gevolg is van de zesde staatshervorming. De eerste woning is de bevoegdheid van de gewesten, en zowel Vlaanderen als Brussel hebben het fiscaal voordeel voor de woonlening ondertussen afgebouwd. Maar wie een lening aangaat voor de aankoop van een tweede verblijf heeft wel recht op een belastingvoordeel, want die woningen zijn federale materie gebleven. De tweede woning is op de belastingbrief dus voordeliger dan de gezinswoning.

Regeringspartijen Groen en Ecolo dienden afgelopen voorjaar al een wetsvoorstel in om vanaf volgend jaar komaf te maken met het fiscale voordeel op de tweede woning, zonder daarbij te raken aan de lopende contracten. De maatregel zou op kruissnelheid 100 miljoen euro kunnen opleveren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in