Discussie nachtarbeid eerst naar sociale partners
Foto: BELGA

De vrijstelling van sociale bijdragen voor de eerste aanwerving wordt geplafonneerd en de discussie over nachtarbeid gaat eerst naar de sociale partners. Zo werd de laatste klip genomen.

Rond vier uur vannacht stokten de onderhandelingen plots. Het begrotingsakkoord was zo goed als rond, tot de PS en MR vastliepen op twee arbeidsmaatregelen. De liberalen wilden soepeler regels voor de nachtarbeid in de e-commerce, maar stoten daarbij op het veto van de socialisten. Anderzijds wilden de socialisten sleutelen aan het systeem waarbij een werkgever zijn eerste werknemer gratis – zonder sociale zekerheidsbijdragen – in dienst kan nemen.

En de verwijten gingen heen en weer. Volgens de ene zou Wilmès uit onvrede de onderhandelingstafel verlaten hebben. Bij de MR luidde het dan weer dat Wilmès de onderhandelingstafel verlaten had nadat er een akkoord was, maar dat de PS op de gemaakte afspraken is terugkomen. ‘Voor ons was er een akkoord aan tafel’, zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op de Franstalige zender LN24. ‘Als anderen daarop willen terugkomen, is dat hun verantwoordelijkheid.’ Maar na wat telefonisch overleg kon premier Alexander De Croo (Open VLD) rond negen uur toch aankondigen dat zijn regering een begrotingsakkoord heeft.

De discussie rond de nachtarbeid wordt geparkeerd bij een groep ministers, met daarbij de premier, en de sociale partners. Die ministers zullen een rondetafel organiseren om meer begrip te krijgen waarom de e-commerce in ons land achterloopt met de buurlanden. Aan de sociale partners zal dan weer gevraagd worden om na te gaan of nachtarbeid tussen 20.00 en 24.00 in een bedrijf mogelijk mag worden als slechts één van de vakbonden haar fiat geeft. De liberalen willen absoluut vermijden dat een vakbond binnen een bedrijf het vetorecht over nachtarbeid heeft. Over wat er gebeurt als de sociale partners het niet eens geraken, is in de regering discussie. Volgens de liberalen zal de regering dan automatisch beslissen dat het fiat van één vakbond in een bedrijf volstaat. Bij de PS wordt dan weer ontkend dat die terugvalpositie is afgesproken. Er komt ook een proefproject waarbij werknemers vrijwillig na 20.00 kunnen werken.

De MR hecht dan weer heel veel belang aan de ‘gratis’ aanwerving van de eerste werknemer. De maatregel om voor de eerste aanwerving geen sociale bijdragen te vragen werd door de regering-Michel nog uitgebreid. Ze geldt onbeperkt in de tijd en ongeacht het loon van de werknemer. Dat leidde tot misbruiken, zo oordeelde onder ander het Rekenhof, dat melding maakte van iemand met een loon van drie miljoen die onder het systeem viel. Er is nu afgesproken dat per kwartaal maximaal op een eerste aanwerving voor 4.000 euro aan sociale bijdragen mag worden afgetrokken. Dat is nog meer dan de 3.100 euro die de sociale partners in hun advies hadden voorgesteld.

Premier De Croo heeft om 11 uur tijdens een persconferentie het begrotingsakkoord voorgesteld. Om 14.15 uur spreekt hij in de Kamer zijn State of the Union uit.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in