Recticel zet belager flinke hak met verkoop kroonjuweel
Foto: belga

Recticel is van plan zijn kroonjuweel te verkopen: de afdeling soepelschuim. Het heeft al een bindend bod op zak en daarmee zet het de Oostenrijkers van Greiner een flinke hak.

Wat de industriële groep Recticel probeert, is tamelijk ongezien: je kernactiviteit verkopen – in dit geval de afdeling soepelschuim – om jezelf onaantrekkelijk te maken voor je belager. Toen Greiner zich vorig jaar stiekem inkocht in Recticel, was het hen vooral om die afdeling te doen. Maar Recticel maakte vandaag dus bekend dat die afdeling de deur uitgaat. Het heeft al een bindend bod op zak van het Amerikaanse Carpenter uit Virginia. De Amerikanen bieden 656 miljoen euro (zonder schulden en zonder cash), wat neerkomt op 11,65 euro per (verwaterd) aandeel Recticel. De transactie moet wel goedgekeurd worden door de aandeelhouders van Recticel, waaronder de ongenode aandeelhouder Greiner.

Greiner, dat 27 procent van Recticel bezig, heeft momenteel een bod lopen op Recticel tegen 13,50 euro per aandeel. Maar dat vindt Recticel (en zijn raad van bestuur) flink onder de echte waarde. Door de divisie soepelschuim te verkopen, maakt Recticel zich nu onaantrekkelijk voor Greiner.

De beslissing om de divisie soepelschuim te verkopen, kan met een normale meerderheid genomen worden. Dat betekent dat Greiner achter het net zal vissen als voldoende aandeelhouders opdagen én voor de verkoop stemmen. Doordat Greiner 27 procent heeft, volstaat het in principe dat iets meer dan 27 procent van de aandeelhouders opdaagt, op voorwaarde dat ze zich allemaal achter de verkoop scharen.

Recticel zegt dat de afdeling isolatie de nieuwe kernactiviteit wordt, waarin het zijn toekomst ziet. Aanvankelijk was de verwachting dat die op termijn ook de deur zou uitgaan in het kader van de uitbouw van de divisie soepelschuim.

Kingspan

Momenteel staat ook de afdeling ‘bedding’ van Recticel in de etalage. De zet van Recticel is erg vergaand en betekent een ingrijpende strategische bocht, maar het is wellicht de enige manier om te pogen Greiner van zich af te schudden. Toch is de zet niet zonder risico. Een Recticel zonder soepelschuim en zonder bedding komt wellicht in het zicht van ambitieuze groepen zoals het Ierse Kingspan en of Mohawk – Kingspan bood ooit zelfs al op de isolatieafdeling. Beide zijn concurrenten van Recticel in isolatie. De vraag is wel of de concurrentieautoriteiten zo’n bundeling wel zouden toelaten.

Hoger bod?

Het is op korte termijn nu uitkijken wat Greiner doet. Verhoogt Greiner zijn bod op Recticel? Dat zou de Oostenrijkers in staat stellen bijkomende aandelen te verwerven én op de beslissende aandeelhoudersvergadering van begin december te beletten dat de divisie soepelschuim verkocht wordt. Maar om met die aandelen te kunnen stemmen, zou Greiner zijn biedperiode flink moeten inkorten én zijn prospectus aanpassen. Of dat allemaal tijdig kan, is maar de vraag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig