camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 11 oktober 2021 om 17.00 uur

1Resultaten onderzoek naar overstromingen duiden op gebrek aan vertrouwen

Waals viceminister-president Philippe Henry (Ecolo), bevoegd voor Klimaat, Mobiliteit en Energie, heeft vandaag de resultaten van een onafhankelijk onderzoek van het Zwitserse bureau Stucky voorgesteld. Daaruit blijkt dat heel wat burgers zich in de steek gelaten voelen door de overheid, op alle niveaus. Daarvoor worden verschillende redenen aangehaald: het gebrek aan communicatie tijdens alle fases van de crisis, een duidelijk gebrek aan mankracht bij de hulpdiensten, het verschil in reactiesnelheid bij de officiële hulpdiensten en de vrijwilligers, en een gebrek aan opvolging in de weken na de ramp.

Meer over het rapport vindt u hier

2Merck vraagt bij Amerikaanse FDA goedkeuring voor coronapil

Het Amerikaanse farmabedrijf Merck heeft bij de Amerikaanse geneesmiddelenregulator FDA een aanvraag ingediend om goedkeuring te krijgen voor zijn coronamedicijn molnupiravir. Merck en Ridgeback Biotherapeutics vragen in eerste instantie een ‘Emergency Use Authorization’, waarbij de FDA in noodgevallen groen licht geeft voor het gebruik van geneesmiddelen voor ze een officieel en langdurig goedkeuringsproces hebben doorlopen.

Als molnupiravir groen licht krijgt, wordt het het eerste orale coronamedicijn. Volgens Merck zou het medicijn de kansen op hospitalisatie en overlijden ten gevolge van een corona-infectie met de helft verkleinen.

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA kondigde vorige week al een rolling review van de coronapil van Merck aan. Via zo’n onderzoek kan het EMA de data rond veiligheid en werkzaamheid beoordelen van zodra die binnenstromen. Het proces moet een beoordeling van de aanvraag versnellen indien de fabrikant een officiële aanvraag indient.

Het meest recente nieuws over de corona-epidemie vindt u hier.

3Klimaatactivisten bezetten hoofdkantoor Groen en Ecolo

Een dertigtal leden van het collectief Tegengas nam vanmorgen om 10 uur de hoofdzetel van Groen en Ecolo in Brussel in. Groen en Ecolo liepen zondag mee in de klimaatmars en dat engagement wil Tegengas nu ook in de praktijk omgezet zien. Ze willen dat minister voor Klimaat Zakia Khattabi van Ecolo en minister van Energie Tinne van der Straeten van Groen de subsidieveiling voor gascentrales, die op 15 oktober plaatsvindt, annuleren. ‘Meelopen in de klimaatmars betekent kiezen voor een honderd procent duurzame toekomst, zonder fossiele brandstoffen, zonder kernenergie en zonder andere zinloze megaprojecten zoals de uitbreiding van het vliegveld van Luik, de plasticfabriek van Ineos, de Boucle du Hainaut of het volbouwen van de Josaphatsite’, aldus Tegengas.

Deze guerrilla-actie is volgens Tegengas de start van een reeks protesten.

De Standaard

4Nobelprijs Economie voor onderzoekers arbeidseconomie en causale verbanden

De Nobelprijs Economie wordt dit jaar toegekend aan David Card, voor zijn bijdrage aan de arbeidseconomie, en aan Joshua Angrist en Guido Imbens, voor hun bijdragen aan de analyse van causale verbanden. De drie professoren maakten het mogelijk om besluiten te trekken in disciplines waar er geen experimenten uitgevoerd kunnen worden, en waar voortgegaan moet worden op natuurlijke experimenten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de ene Amerikaanse staat het minimumloon verhoogt, en de andere niet.

Het prijzengeld van de Nobelprijs bedraagt 10 miljoen Zweedse kronen, omgerekend bijna 988.800 euro. De Nobelprijs economie sluit traditioneel de Nobelprijsweek af. Het is officieel geen Nobelprijs, maar de prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie.

  EPA-EFE

5VS praten voor eerst met taliban

In Qatar hebben delegaties van de Amerikaanse overheid en de taliban voor het eerst een overleg gehouden sinds de VS zich terugtrokken uit Afghanistan. Dat verliep ‘openhartig en professioneel’, volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Mohammed Suhail Shaheen, de woordvoerder van de taliban, verklaarde dat de gesprekken ‘constructief’ waren.

De Amerikanen focusten zich naar eigen zeggen vooral op thema’s als veiligheid en terrorismedreiging. Ook de noodzaak aan een veilige doorgang voor Amerikaanse burgers, andere buitenlanders en Afghanen kwam aan bod. De mensenrechtensituatie was eveneens een agendapunt, onder meer de positie van vrouwen in het land. Volgens Suhail Shaheen hebben de VS Amerikaanse humanitaire hulp aan het Afghaanse volk toegezegd, maar in de mededeling van de Amerikanen werd dat nog niet bevestigd.

De VS benadrukten dat het overleg niet betekent dat de taliban worden erkend. In de mededeling werd ook benadrukt dat de taliban beoordeeld zullen worden op hun daden, en niet op hun woorden.

6Twee keer 30 jaar cel voor moord op Nederlandse advocaat

  Belga

Twee mannen moeten in Nederland 30 jaar de cel in voor de moord op de advocaat Derk Wiersum, die in september 2019 doodgeschoten werd bij zijn woning in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De 44-jarige Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, een grote strafzaak die momenteel in Nederland loopt. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in dat proces. Volgens het Openbaar Ministerie was Taghi de opdrachtgever voor de moord op Wiersum, maar die eerste stond in dit proces niet terecht.

Er was levenslang tegen de twee verdachten geëist, maar omdat beide mannen nooit eerder werden veroordeeld voor moord of doodslag vindt de rechtbank de maximale tijdelijke gevangenisstraf die in Nederland mogelijk is gepaster.

7Recticel verkoopt afdeling soepelschuim

De industriële groep Recticel is van plan zijn kroonjuweel, de afdeling soepelschuim, te verkopen. Het heeft een bindend bod op zak van Carpenter uit het Amerikaanse Virginia. De Amerikanen bieden 656 miljoen euro (zonder schulden en zonder cash), wat neerkomt op 11,65 euro per (verwaterd) aandeel Recticel. De transactie moet wel goedgekeurd worden door de aandeelhouders van Recticel, waaronder ook Greiner.

Greiner heeft 27 procent van Recticel in handen en heeft een bod lopen op Recticel tegen 13,50 euro per aandeel. Maar dat vindt Recticel en zijn raad van bestuur flink onder de echte waarde. Door de divisie soepelschuim te verkopen, maakt Recticel zich nu onaantrekkelijk voor Greiner.

Meer over Recticel vindt u hier.

8Johan Braeckman en Dirk Draulans vrijgesproken van laster en eerroof jegens Viruswaanzin

Na een rechtstreekse dagvaarding door de Nederlandse vzw Viruswaanzin moesten filosoof Johan Braeckman en journalist Dirk Draulans zich voor de rechtbank verantwoorden voor laster en eerroof na enkele uitspraken in het tv-programma De afspraak. In dat tv-programma hadden ze volgens de dagvaarding doen blijken dat Viruswaanzin ‘zou behoren tot de antivaxers’. Het openbaar ministerie was het daar niet mee eens en vroeg de vrijspraak, net zoals de advocaten van Draulans en Braeckman. De rechtbank oordeelde vandaag dat er geen sprake was van laster en eerroof.

Viruswaanzin moet de kosten van het proces betalen en een rechtsplegingsvergoeding van 3.600 euro aan Draulans en aan Braeckman betalen.

9Londense politie stopt onderzoek naar prins Andrew

Prins Andrew.  AP

De Londense politie zegt dat ze haar onderzoek stopt naar de misbruikzaak waarbij prins Andrew en de overleden Jeffrey Epstein betrokken zouden zijn. Volgens Britse media heeft Scotland Yard dat besloten nadat het materiaal in de zaak opnieuwe bestudeerd werd en na gesprekken met Virginia Giuffre, die beweert dat zedendelinquent Epstein haar als minderjarige tiener seks liet hebben met prins Andrew.

De politie zou wel contact blijven houden met andere instanties ‘die het onderzoek naar Epstein leiden’, zonder te specificeren welke instanties dat zijn. In Manhattan loopt er momenteel een rechtszaak tegen de prins, nadat Virginia Giuffre afgelopen zomer juridische stappen heeft ondernomen op basis van de Child Victims Act, waarbij minderjarige slachtoffers van misbruik ook na lange tijd nog juridische stappen kunnen ondernemen tegen mogelijke daders.

10Courtois haalt uit naar Uefa en Fifa

Thibaut Courtois.   Reuters

Na de nederlagen van de Rode Duivels tegen Frankrijk en Italië in de Nations League, haalde doelman Thibaut Courtois van onze nationale voetbalploeg uit naar de Uefa en Fifa, de Europese en wereldvoetbalbonden. ‘Dit was gewoon een money game’, aldus de Belgische nummer één na de verloren wedstrijd om de derde plaats tegen Italië. ‘We moeten daar eerlijk over zijn: we hebben gevoetbald omdat dit voor de Uefa extra geld in het laatje brengt. Een extra wedstrijd op tv. Voor ons is het een goeie partij omdat het tegen Italië is en andersom geldt hetzelfde. Maar kijk hoe erg beide teams veranderd waren. Als dit een finale was, stonden er andere spelers aan de aftrap.’ Courtois vindt dat er te veel wedstrijden op het programma staan en wil dat de Uefa en de Fifa eens grondig nadenken over de gang van zaken.

Ondanks de twee verliespartijen van vorige week blijven de Rode Duivels wel op de eerste plaats van de Fifa-ranking. Brazilië kwam dichtbij, maar een gelijkspel tegen Colombia leverde te weinig punten op om de Belgen voorbij te steken.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen