De klimaatactivisten die maandag het hoofdkantoor van Groen en Ecolo in Brussel hebben bezet, hebben op die manier nog een ontmoeting afgedwongen met minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi (Ecolo). Dat maken ze maandag na hun actie bekend. Tegelijkertijd kondigen ze aan dat het niet bij deze ene actie zal blijven.

Maandagochtend omstreeks 10 uur drong een dertigtal klimaatactivisten onaangekondigd het Green House, het hoofdkantoor van Ecolo en Groen in de Van Orleystraat binnen. Het ging om een gezamenlijke actie van het ‘People Power’ blok. Deze verenigt burgerbewegingen die strijden tegen schadelijke en nutteloze projecten en bedrijven die in België en de rest van de wereld een bedreiging vormen voor het milieu, de landbouw, het klimaat en onze gezondheid.

Samen eisen ze dat de subsidieveiling voor gascentrales, die op 15 oktober plaatsvindt, geannuleerd wordt en vragen ze dat de groenen zich onvoorwaardelijk scharen achter de kernuitstap in 2025. De bezetting leverde maandag al een eerste gesprek op met covoorziter van Ecolo Jean-Marc Nollet. ‘We kregen de bevestiging van wat we al wisten’, klinkt het bij Ike Picone, woordvoerder van het collectief Tegengas, een van de deelnemers. ‘Groen en Ecolo staan nog altijd achter de bouw van gascentrales, maar wij eisen nog steeds dat de subsidieveiling stopgezet wordt’, aldus Picone.

Dinsdag hopen ze op meer duidelijkheid bij een gesprek met minister Khattabi. Indien dat niet meer opbrengt zullen de acties voortgezet worden. ‘Zowel op juridisch vlak, als in het veld’, verzekeren de klimaatactivisten.