begroting
‘Goed gewerkt, maar we hebben tijd tot dinsdag’
De Vivaldi-partijen hadden gisteravond nog geen begrotingsakkoord in zicht. Na bilaterales mocht iedereen eerst nog een nachtje nadenken over wat er op tafel ligt. De deadline is dinsdag.
Dinsdag om 14.30 uur houdt premier Alexander De Croo zijn State of the union. ‘Dan moet de begroting klaar zijn.’ Hatim Kaghat/belga
Na een weekend van onderhandelen en uiteindelijk ook bilaterale gesprekken was er gisteravond nog geen akkoord over de begroting voor volgend jaar. ‘We moeten voor dinsdag klaar zijn’, was de boodschap. Dinsdag om 14.30 uur houdt premier Alexander De Croo (Open VLD) in het parlement zijn State of the union, met daarin de krachtlijnen van het regeringsbeleid voor het komende jaar. Er is dit weekend dan ook over veel meer dan de begroting gesproken. Met name over het arbeidsmarktbeleid, de grote investeringen die nodig zijn en de maatregelen om de energiefacturen betaalbaar te houden.
Terwijl een klimaatmars door Brussel trok herinnerden de groenen De Croo aan zijn ‘groenste regeerakkoord ooit’
Verschillende bronnen geven aan dat er vooruitgang is geboekt, maar omdat vanuit al die dossiers ook een dikke pijl naar de begroting loopt, was er gisteren nog geen witte rook te bespeuren in de Wetstraat. De PS en de MR zitten nog niet op dezelfde lijn over de langdurig zieken en het pad naar de werkzaamheidsgraad van 80 procent. Terwijl er een klimaatmars door de straten van Brussel trok, herinnerden de groenen De Croo aan zijn uitspraak dat zijn regering ‘het groenste regeerakkoord ooit’ heeft gemaakt. Zij vragen extra inspanningen voor het klimaat, investeringen in het spoor en meer middelen voor het sociale energiefonds.
‘Winterkorting’
Al valt te horen dat de visies over hoe snel en kordaat moet ingegrepen worden op de energiefactuur nog danig verschillen. CD&V-voorzitter Joachim Coens opperde gisteren op VTM dat hij voorstander is van een soort ‘winterkorting’ op de factuur. De wintercheque – een idee dat al door de PS werd voorgesteld – moet de meest kwetsbaren helpen, maar ook zij die daar net naast vallen, vindt Coens. Over het bedrag wou hij geen uitspraken doen. De PS sprak eerder over 100 euro. Aan inkomstenzijde ziet hij brood in een fors hogere RSZ-bijdrage van profvoetballers. De Croo legde al een voorstel op tafel om daar 30 miljoen euro te halen, Coens denkt dat 100 miljoen de voetballers nog altijd niet al te veel pijn zal doen.