de bankzitter

De erfenis van Roberto Martinez

Of hij ook volgende maand nog bondscoach is, dan wel een club traint: dit is een goed moment om het werk van Roberto Martinez kritisch te beoordelen. Rapportcijfer: een zes, maar ‘plus était en lui’.

De ene bondscoach met de initialen RM is de andere niet. Terwijl Roberto Mancini gisteren in Turijn zijn elftal op vijf plaatsen wijzigde, koos Roberto Martinez alleen in de aanval andere namen, noodgedwongen dan nog. Mancini zal iets bijgeleerd hebben over de kwaliteit in de breedte van zijn spelerskern, Martinez weinig. Tenzij dan dat Charles De Ketelaere ook als invaller kan scoren. Twee keer de lat en twee keer Donnarumma lagen dwars op pogingen van Saelemaekers, Batshuayi en Alderweireld, Carrasco schoot tegen de paal. Barella en Berardi, op strafschop, trapten Italië naar de derde plaats in de Nations League.

Over iets meer dan een maand heten de tegenstanders Estland en Wales, de kwalificatie voor het WK in Qatar is op een haar na binnen. De vraag is of Roberto Martinez dan nog in de dug-out zal zitten. Er wordt al een tijdje aan zijn mouw getrokken vanuit het clubvoetbal. FC Barcelona, in zíjn Catalonië, kan best wel een nieuwe sportieve impuls gebruiken. Martinez zal intussen ook wel begrepen hebben dat deze Rode Duivels volgend jaar geen wereldkampioen zullen worden.

Zesjescultuur

In de zomer van 2016 kon de Belgische voetbalbond niet snel genoeg af geraken van Marc ‘Moi-je’ Wilmots. Enter: de 43-jarige werkloze Catalaan Roberto Martinez, kort voordien ontslagen bij Everton. Een man met een vlotte babbel, die dominant voetbal liet spelen vanuit de technische capaciteiten van zijn elftal en die van de ruwe diamant Romelu Lukaku een wereldtopper in spe had gemaakt. Martinez maakte verbaal indruk op de bondstop, kon leven met het bescheiden loon en kreeg de ondankbare job.

‘Qué?’ riepen de elf miljoen bondscoaches in ons land in hun beste Spaans. De twijfels ebden niet weg na de dramatische eerste oefenwedstrijd onder Martinez: een kansloze 0-2 tegen Spanje, de Duivels werden helemaal gek getikitaka’d. ’Qué?’ riepen elf miljoen bondscoaches na afloop. Martinez stuurde onmiddellijk bij, schakelde over van 4-3-3 naar 3-4-3 en werd gediend door een makkelijke kalender. Vijf jaar en een dikke maand later heeft de bondscoach 66 interlands geleid, waarvan hij er 50 won, 7 verloor en 9 gelijk speelde. 80,3 procent geeft het rapportcijfer aan.

Grote onderscheiding op papier, maar dat is geen accurate beoordeling. De examinandus had overwegend gemakkelijke vragen uit de cursus gekregen, want de meeste zeges kwamen tot stand tegen kleine tegenstanders. Nederlagen vielen daarentegen op cruciale momenten: halve finale op een WK, beslissende voorrondewedstrijd van de Nations League, kwartfinale op een EK, halve finale van de Nations League. De Rode Duivels kregen overal en altijd schouderklopjes, helaas ook wanneer ze beter hadden moeten presteren. Je kan niet blijven teren op die ene avond in Kazan, waar Martinez tegen Brazilië uitpakte met een tactisch kabinetstukje en ook – laten we dat vooral toegeven – gediend werd door geluk en een schitterende Courtois. Bij andere cruciale gelegenheden maakte de Belgische bondscoach verkeerde of geen keuzes (Frankrijk 2018 en 2021, Italië 2021), of probeerde hij dat ene geniale concept van 6 juli 2018 te copy/pasten. Tussentijdse beoordeling: een voorzichtige zes.

Op basis van prestaties is Roberto Martinez de op één na beste bondscoach uit de Belgische voetbalgeschiedenis, na Guy Thys. Die zat 114 interlands op de bank en komt uit op een percentage van 51,8 procent, maar onder Thys haalden de Rode Duivels, met een minder getalenteerde generatie, wel de finale van een EK en ook de halve finale van een wereldbeker. Bovendien werd er in Thys’ tijd minder tegen de kleine duimpjes gevoetbald.

Opvolger?

De voorbije jaren combineerde Martinez de functies van bondscoach en technisch directeur. Daardoor kon hij zijn voetbalvisie uitdragen binnen de bond. Er wordt nu ook aan de toekomst gedacht, dat was in het niet zo verre verleden anders. Mooi. Toch heeft de Catalaan een flink deel van zijn geloofwaardigheid verloren. Hij is te veel praatjesmaker geworden, vermoeiend soms. Herinner u het afserveren van Nainggolan ‘om tactische redenen’ of aan het consequent ophemelen van de meest onbeduidende tegenstanders. Hij is te weinig zelfkritisch en te conservatief, heeft te lang vastgehouden aan zijn poulains, spelers die hij blind (en verblind) is blijven vertrouwen. Denk aan Chadli en Mertens op het EK of Tielemans donderdag. Spelers die niet goed genoeg meer zijn (Chadli, Mertens) of totaal uit vorm (Tielemans). De man die onze voetbaltoekomst heeft geboetseerd, bleef zelf te veel steken in geslaagde recepten uit het verleden. Roberto Martinez was de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment, maar dat moment lijkt nu voorbij.

In tegenstelling tot zijn voorgangers zal Martinez aan zijn opvolger bij zijn vertrek – nu of eind volgend jaar – geen woestenij achterlaten. Alleen zal er wel opnieuw moeten gebouwd worden. En de vraag is: wie? Michel Preud‘homme? Oud en out en waarschijnlijk te zeer gehecht aan zijn voetbalpensioen. Philippe Clement? Wellicht te veel gefocust op clubvoetbal. Vincent Kompany? Te vroeg, moet nog alles bewijzen. Een van die elf miljoen andere bondscoaches dan maar? Of toch maar weer een betaalbare buitenlander, want het prijskaartje voor Antonio Conte, zoals Filip Joos suggereerde (DS 9 oktober), zal wel onhaalbaar zijn.

Op maandag fileert Frank Van Laeken de sportactualiteit in ‘De Bankzitter’

Aangeboden door onze partners

Roberto Martinez was de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment, maar dat moment lijkt nu voorbij

In tegenstelling tot zijn voorgangers zal Martinez aan zijn opvolger bij zijn vertrek geen woestenij achterlaten

Binnenland
 1. Vlaams Belang-voorzitter mag voor het eerst gastcollege geven aan KU Leuven
 2. Was Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins ‘ tired of the whole game ’?
 3. Geen nieuwe omgevingsvergunning voor De Watergroep
 4. KU Leuven-prof die in opspraak kwam over grensoverschrijdend gedrag vertrekt
 5. Gerechtelijk onderzoek naar needle spiking op KV Mechelen
 6. Helpt het om fruit te wassen tegen pesticiden? En is bio echt beter?
 7. Kaart | Welke sterrenrestaurants zijn er in uw buurt?
 8. Politie betaalt 862 informanten voor gouden tip, maar niet iedereen krijgt evenveel
 9. Weerbericht | Afwisselend opklaringen en bewolking met enkele buien
 10. Als de koe gelukkiger is dan de boer
 11. Needle spiking lijkt in opmars, maar is dat ook zo?
 12. Proces-Aquino verhardt: ‘Straathonden, bastaarden en varkens’
 13. De Lijn wil politie op bussen na nieuw incident met jongeren, NMBS wil dat streng wordt opgetreden
 14. Tim Boury, de chef die de liefde vond bij Comme chez soi
 15. Parket weet niet hoeveel baby’s overlijden in crèche
 16. Michelin kijkt voor inkomsten richting restaurants, nu er geen gids meer is
 17. Politie: ‘Slachtoffers spiking verklaarden prikletsel te hebben’
 18. Waar een virus opduikt, duikt ook stigmatisering op

Niet te missen