De comeback van de klimaatmarsen belooft een sterk signaal te worden: volgens de 80 organisatoren stapten 50.000 betogers mee. De politie bevestigt aan onze redactie dat er 25.000 betogers aanwezig waren. Klimaatactiviste Anuna De Wever kondigt aan dat ook de spijbelacties op vrijdag terugkeren.

Alles wijst erop dat de opkomst voor de #backtotheclimate-actie in Brussel, de eerste klimaatmars in anderhalf jaar, niet zal teleurstellen. Op voorhand was sprake van 30.000 mensen, de officiële telling is volop bezig. De Brusselse politie spreekt voorlopig van 20.000 à 25.000 mensen. Er zijn tot nader order geen incidenten.

Omstreeks 14 uur vertrok aan het Noordstation een stoet van mensen van divers allooi en diverse leeftijden, die borden bij hebben met slogans à la ‘Wake up’ en ‘Change the System’. Op het appèl: WWF, Greenpeace, Oxfam, 11.11.11, vakbonden en (vooral linkse) partijen. Verschillende kopstukken van onder meer PS, Vooruit, Groen, Ecolo en PVDA tekenen present.

De mars gaat via de kleine ring, de Wetstraat en Schuman tot in het Jubelpark, waar er speeches voorzien zijn met vertegenwoordigers van de Klimaatcoalitie, slachtoffers van de overstromingen in België en vrouwen van Sarayaku in Ecuador.

• De Grote Shift | De Standaard organiseert vijf klimaatdebatten

Eerste keer

Voor Kadijah Sumah en Yasmina Mahnou (beiden 15) is dit hun eerste klimaatbetoging. ‘We waren nog veel te jong om alleen te gaan betogen vóór de coronacrisis.’ Op hun pancarte roepen ze politici op om in actie te schieten. ‘We hebben gezien wat er mogelijk is. De overheid en de internationale politiek zijn erin geslaagd om een lockdown op te leggen en een gigantische vaccinatiecampagne te organiseren. Die energie moeten we ook in ons klimaat steken.’

Ook voor de 24-jarige Joris Mpeti Nqama is het de eerste keer. De eerste betoging tout court. Hij heeft het niet zo voor grote mensenmassa’s, maar zijn lief heeft hem toch kunnen overtuigen. ‘Het klimaat is belangrijk, en het is goed dat er zoveel mensen voor op straat komen. Maar ik weet niet hoeveel dat zal uithalen.’

Jeroen D’hondt durft zich evenmin uitspreken over de impact. ‘Maatschappelijk zal deze mars weinig impact hebben, vrees ik, maar voor mij persoonlijk is het wel een signaal om minder te werken, bewuster te leven, minder te consumeren, enzovoort. Ik zie deze betoging dus wel als iets positief, dat de klimaatbeweging versterkt.’ De veertiger is aanwezig met vrouw en kinderen ‘om de daad bij het woord te voegen’.

Hilde Franck (70) is vooral aanwezig voor de volgende generaties. ‘Deze mars is een wake-upcall voor de politiek en wil tonen dat er wel degelijk een draagvlak is in de strijd tegen de klimaatopwarming.’ Ze is fan van ‘Grootouders voor het klimaat’, een organisatie die ook aanwezig is op de mars.

De grote opkomst is een sterk signaal voor de deelnemers aan de nakende Europese top en de klimaattop in Glasgow. ‘De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen’, aldus Zanna Vanrenterghem, vice-voorzitter van de Klimaatcoalitie. ‘We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen.’

Extreme weer

In De Zevende Dag toonde klimaatactiviste Anuna De Wever, die bijna drie jaar geleden één van de bezielers was van de Belgische klimaatmarsen, zich verheugd over de (op dat moment nog verwachte, red.) opkomst. ‘Dat bevestigt het idee dat veel mensen ermee bezig zijn.’ Ook zij benadrukte de hoge nood aan actie. Het klimaat is in crisis, aldus De Wever. Voor een transitie is geen tijd meer.

Dit jaar heeft het extreme weer in België en overal ter wereld (overstromingen, bosbranden, hittegolven) al vele slachtoffers gemaakt en kostbare natuur verwoest, die we nodig zullen hebben om ons te beschermen tegen meer rampen die eraan komen. Net daarom eist de Klimaatcoalitie ‘doortastend beleid’, te beginnen bij de meest kwetsbaren. Bovendien hebben de historische uitspraak van de Klimaatzaak en de publicatie van het nieuwe IPCC-rapport deze zomer een ongezien signaal gegeven om de oorzaken van klimaatverandering aan te pakken en het Belgische klimaatbeleid van koers te doen veranderen.

25.000 betogers aanwezig op klimaatmars, Anuna De Wever kondigt wekelijkse spijbelacties aan
Foto: ap

Economische revolutie

Ook op economisch vlak is er volgens De Wever nood aan een revolutie, een totale systeemswitch. Opvallend is dat ze, net als de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, weinig vertrouwen (meer) toont in bijvoorbeeld bedrijfsleiders.

De laatste mars was in maart 2020, sindsdien is er volgens de organisatoren véél te weinig gebeurd. ‘Politici weten heel goed wat er moet gebeuren, het ontbreekt hen gewoon aan moed’, aldus nog Anuna De Wever op VTM Nieuws. Vandaar dat het niet bij 10-10-21 blijft: op 22 oktober herneemt het scholierenprotest. In Gent en Louvain-la-Neuve zullen klimaatspijbelaars op straat komen, en ook op de top in Glasgow zelf willen de activisten zich laten horen en zien. ‘Als we de regels breken, is er meer aandacht voor de actie, en dus meer aandacht voor het klimaat.’

In dezelfde nieuwsuitzending nuanceerde CD&V-voorzitter Joachim Coens het ‘gebrek aan moed’. Volgens hem is de aandacht voor het klimaat ook onder politici de voorbije maanden en jaren gevoelig gestegen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig