Sebastian Kurz treedt af als Oostenrijks kanselier
Foto: REUTERS

Achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, heeft de Oostenrijkse regeringsleider Sebastian Kurz zaterdagavond zijn aftreden bekendgemaakt. De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, wil niet meer met de bondskanselier verder.

‘De beschuldigingen van corruptie aan mijn adres zijn vals, maar de coalitiepartner heeft besloten zich tegen mij te positioneren’, aldus Kurz. ‘Mijn land is belangrijker voor mij dan mijn persoon, dus ik maak plaats om chaos te voorkomen en stabiliteit te verzekeren.’

Kurz kondigde ook aan dat Alexander Schallenberg hem opvolgt als kanselier. Die was eerder minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Kurz.

De scheuren in de coalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van Kurz en de Groenen waren snel groter geworden sinds de kanselier wordt verdacht van corruptie en omkoping. De regeringsleider zelf wilde vrijdag nog van geen wijken weten. Maar de linkse milieupartij benadrukte dat Kurz niet meer kan aanblijven. De Groenen eisen een persoon van onberispelijk gedrag.

Eerder deze week daverde de Oostenrijkse politiek op haar grondvesten toen het gerecht binnenviel in het ambtsgebouw van de kanselier aan de Ballhausplatz en in het hoofdkwartier van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP).

Oostenrijkse anticorruptie-aanklagers verdenken Kurz van om­koping en misbruik van vertrouwen. Zowel Kurz als enkele leden uit zijn entourage worden ervan verdacht belastinggeld te hebben gebruikt om positieve krantenberichtgeving te kopen.

De speurders vermoeden dat het ministerie van Finan­ciën, in handen van de ÖVP van Kurz, van 2016 tot 2018 advertenties kocht en dat de tabloid in ruil ‘soms gemanipuleerde opiniepeilingen’ en berichtgeving publiceerden die Kurz welgevallig waren. Volgens het parket werd meer dan een miljoen euro uit de staatskas aan de operatie besteed.

Kurz blijft voorzitter van zijn conservatieve ÖVP-partij, en ook in het Oostenrijkse parlement zal hij de fractie leiden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in