Dan toch geen overwinning voor Tsjechische premier Babis bij parlementsverkiezingen
Foto: AFP

De Tsjechische premier Andrej Babis is dan toch niet de winnaar van de parlementsverkiezingen in Tsjechië geworden. Dat blijkt uit de bijna volledige resultaten.

Eerder leek de populistische partij van premier Babis op weg naar een (nipte) overwinning. Maar nadat meer dan 99,9 procent van de stemmen was geteld, behaalde de centrumrechtse alliantie Spolu (‘Samen’) 27,8 procent van de stemmen. De partij van Babis haalde 27,1 procent van de stemmen binnen.

Aanvankelijk werd Babis door Tsjechische media uitgeroepen tot winnaar, maar volgens analisten is deze late ommekeer te wijten aan het feit dat de stembiljetten van de kiezers in de grote steden pas in de avond werden geteld.

Spolu zou met de Piratenpartij (15,6 procent) aan de macht kunnen komen, want samen zouden ze 108 van de 200 parlementszetels binnenhalen, goed voor een absolute meerderheid.

Met bijna alle stembiljetten geteld, wordt de opkomst op zowat 65 procent geschat. Dat is iets meer dan de 60,84 procent bij de parlementsverkiezingen van 2017. Tsjechië telt zowat 10,7 miljoen inwoners.

Dan toch geen overwinning voor Tsjechische premier Babis bij parlementsverkiezingen
Tsjechisch oppositieleider Petr Fiala Foto: AFP

Oppositieleider Petr Fiala heeft de overwinning intussen opgeëist, en Babis heeft zijn nederlaag toegegeven en de winnaar gefeliciteerd.

De 67-jarige Babis leidde een minderheidsregering met de sociaaldemocraten. De coalitie krijgen gedoogsteun van de communisten. Maar de Communistische Partij van Bohemen en Moravië behaalde zaterdag een historisch slecht resultaat. De partij kreeg amper 3,81 procent van de stemmen en haalt daarmee de kiesdrempel niet, wat betekent dat ze voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog uit het parlement zal worden geweerd.

Een potentiële partner van ANO voor de regeringsvorming zou de extreemrechtse anti-moslimpartij SPD kunnen zijn, die 10 procent van de stemmen binnenhaalde.

Tegenstanders van Babis hebben veel kritiek op zijn aanpak van de coronapandemie. Tsjechië telde ruim 30.000 coronadoden. De succesvolle zakenman wordt daarnaast beschuldigd van belangenverstrengeling. De Europese Commissie zette in augustus subsidies aan een door Babis opgericht bedrijf stop. De premier zou nog actief zijn geweest in de onderneming, wat hij zelf ontkent. Recente onthullingen van de zogenoemde Pandora Papers over witwaspraktijken laten zien dat de miljardair een offshore investeringsmaatschappij bezit waarmee in Zuid-Frankrijk twee villa’s werden gekocht ter waarde van ruim 14 miljoen euro.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig