Voormalig Frans premier Philippe lanceert nieuwe conservatieve partij Horizons
Foto: AFP

Zes maanden voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk heeft oud-premier Edouard Philippe zijn nieuwe conservatieve partij Horizons voorgesteld. Zijn politieke doel voor 2022 is de herverkiezing van de Franse president Emmanuel Macron, zei de 50-jarige Philippe zaterdag.

Philippe is een van de populairste politici van Frankrijk. Hij leidde de centrumrechtse regering van Macron van mei 2017 tot begin juli 2020.

Oorspronkelijk afkomstig uit het rechts-conservatieve kamp, won hij eind juni 2020 de lokale verkiezingen en werd hij burgemeester van de havenstad Le Havre, waar hij eerder al in functie was.

Opvallend is dat Philippe nooit deel heeft uitgemaakt van Macrons partij La Republique en Marche (LREM). De huidige president heeft zijn kandidatuur voor de komende presidentsverkiezingen nog niet aangekondigd. De eerste stemronde vindt plaats op 10 april 2022.

In zijn toespraak van ongeveer anderhalf uur riep Philippe onder meer op tot een terugkeer naar bezuinigingen en pleitte hij voor pensioenhervormingen.

Een deel van de aanhang van Macron volgt de partijvorming met argusogen. Zij vrezen een scheuring in de eigen partij en vermoeden dat Philippe zich wil positioneren als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2027.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig