Antwerpse dubbeldekker gecrasht in Westerschelde: piloot ongedeerd
Foto: KNRM

Een dubbeldekker van het Antwerpse vliegtuigmerk Stampe en Vertongen is vrijdag neergestort in de Westerschelde.

Het toestel was vanuit Deurne onderweg naar het vliegveld Midden Zeeland toen het vrijdagnamiddag rond 17.10 uur in de problemen kwam ter hoogte van Ossenisse.

De piloot maakte een noodlanding in het water en het vliegtuig sloeg meteen over de kop. Schepen in de buurt zagen het ongeval gebeurden en sloegen alarm. Hoewel het toestel ondersteboven op het water lag, kon de piloot zich vrij snel bevrijden. Hij bleef ongedeerd en kwam met de schrik vrij. Toen de hulpdiensten toekwamen, dreef het wrak nog.

Na de crash werd het toestel geborgen onder begeleiding van de Nederlandse Rijkswaterstaat en weggesleept naar Hansweert.

Het is momenteel nog niet duidelijk of het vliegtuig onherstelbaar beschadigd is. Het gaat om een zeldzame oldtimer van het merk ‘Stampe en Vertongen’ uit Deurne.

Het werd in mei 1951 in dienst genomen door de Aeroclub de Cognac en keerde al in 1965 terug naar België. In april 1972 werd het officieel afgeschreven en verdween het letterlijk uit het zicht. Begin de jaren tachtig werd het gerestaureerd en geregistreerd in Engeland. Het staat honkvast in een loods op de luchthaven van Deurne.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig