Bent u geschikt om geheim agent te worden?
Foto: Bart De Waele

De Belgische Staatsveiligheid zoekt nieuwe rekruten. Op haar website heeft ze een quiz geplaatst om mogelijke kandidaten een idee te geven of ze geschikt zijn voor de job.

De Veiligheid van de Staat (VSSE) moet tegen 2024 duizend medewerkers tellen en is bezig aan een grootscheepse rekruteringscampagne. Daarmee wil ze een wervingsreserve van 1.500 kandidaat-inspecteurs vormen. Vandaag telt de dienst ongeveer 600 mensen.

Om geïnteresseerden een idee te geven of ze in aanmerking komen voor het veldwerk bij Staatsveiligheid, kunnen ze op haar website enkele filmpjes bekijken waarna achteraf meerkeuzevragen worden gesteld.

In de aankondiging staat dat het om een quiz gaat, maar eigenlijk is het veeleer een kleine test. Zo krijg je een korte video te zien waarop een massa volk passeert in verschillende richtingen. Achteraf luidt een van de vragen welk voertuig je zag passeren. Ook je talent om je op meerdere taken tegelijk te concentreren wordt getest.

‘De te vervullen functies zijn zeer uiteenlopend’, klinkt het. ‘Evenals de profielen die de Staatsveiligheid zoekt (technisch, wetenschappelijk, economisch, IT, of met kennis van talen, met name Russisch, Chinees of Arabisch) om deze specifieke functies uit te oefenen: data officer, surveillance officer, case officer, technical officer, screening officer.’

De test (klik op ‘volgende’ rechts onderaan):

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig