De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag in een speech aangedrongen op een hereniging met Taiwan. Dat zou volgens hem wel ‘geweldloos’ moeten gebeuren.

De toespraak kaderde in de herdenking van de Chinese revolutie 110 jaar geleden, waarbij de Qing-dynastie ten val werd gebracht. Ook in Taiwan zal die gebeurtenis zondag worden gevierd.

‘Het realiseren van de hereniging op een vreedzame manier is in het algemeen belang van de Chinese natie, inclusief van onze landgenoten in Taiwan’, zei de Chinese president in de Grote Hal van Volk. ‘De historische taak van hereniging kan en zal gerealiseerd worden.’

De Chinese president waarschuwde voor buitenlandse inmenging. ‘Deze kwestie is een puur interne kwestie voor China.’ Vrijdag gaven de Verenigde Staten nog toe dat ze het Taiwanese leger al maanden steunen. ‘Niemand mag de vastberadenheid van het Chinese volk onderschatten, om de nationale en territoriale integriteit te verdedigen’, waarschuwde Xi.

In juli zwoer Xi nog elke poging tot onafhankelijkheid in de kiem te smoren. In 2019 dreigde hij zelfs met geweld om het eiland onder Chinees gezag te krijgen.

Taiwan benadrukt in een reactie dat Taiwan een onafhankelijk land is en dat enkel de Taiwanezen over hun toekomst kunnen beslissen. De Taiwanese minister van Defensie, generaal Chiu Kuo-cheng, zei dinsdag nog dat de ­relaties tussen China en Taiwan in ‘veertig jaar niet zo somber geweest waren’.

De voorbije weken nam de militaire spanning tussen China en Taiwan fors toe. Een recordaantal Chinese militaire toestellen vloog door het luchtruim van Taiwan.

Peking beschouwt Taiwan, dat zich in 1949 na de overwinning van de communisten van het vasteland heeft afgescheiden, als een afvallige provincie en niet als een onafhankelijke staat. Al decennia wil China Taiwan inlijven bij het moederland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig