Ecolo steunt voorstel over vierdaagse werkweek niet
Minister Zakia Khattabi. Foto: BELGA

Ecolo steunt het voorstel om de 38-urige werkweek te spreiden over vier dagen in plaats van de gebruikelijke vijf, niet. Dat heeft federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi vrijdag gezegd op Bel-RTL.

Verschillende kranten schrijven vrijdag dat een van de voorstellen die op de tafel van de ministers ligt tijdens de begrotinsgbesprekingen dit weekend de invoering is van de vierdagenweek met behoud van het loon. Daarbij zou het aantal gewerkte uren hetzelfde blijven, maar wordt de voltijdse werkweek vrijwillig in vier dagen gepresteerd.

‘Ik heb altijd de vermindering van de arbeidstijd verdedigd. Hier gaat het om een regeling van de arbeidstijd’, zegt minister Khattabi, gevraagd naar het voorstel.

‘De rustdag, zoals voorgesteld in deze formule, zal naar mijn mening nodig zijn om te herstellen van de gewerkte uren van de vorige dagen’, voegde ze er aan toe. ’Dus neen’, mijn partij zal dit voorstel niet steunen, zei ze.

De piste is bedoeld als antwoord op de nieuwe vraag naar flexibiliteit als gevolg van de gezondheidscrisis. ‘Maar dit is nog steeds slechts een idee dat als zodanig door de sociale partners moet worden besproken en gewijzigd’, aldus het kabinet van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), geciteerd in Le Soir.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig