camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

notarisbarometer

Stormloop op vastgoedmarkt houdt aan

Zelfs in vergelijking met het pre­coronajaar 2019 steeg het aantal vastgoedtransacties in België dit jaar al met ruim 16 procent. Ook de huizenprijzen blijven stijgen: +6,6 procent. Vooral naar bouwgrond en garages was opvallend veel vraag.

vrijdag 8 oktober 2021 om 3.25 uur

Investeerders waren vooral tuk op garages, gezinnen op bouwgronden om zelf te bouwen. Jimmy Kets

Raakt de vastgoedmarkt in België stilaan oververhit? Feit is dat de spreekwoordelijke baksteen in de maag van de Belgen dit jaar alweer een flink stuk groter is geworden. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal vastgoedtransacties met ruim 20 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2020, blijkt uit nieuwe cijfers van de notarisbarometer.

Gezien de bijna-lockdown van de Belgische vastgoedmarkt vorig jaar is 2020 niet echt een betrouwbare vergelijkingsbasis. De eerste negen maanden van 2019 – het jaar vóór het coronavirus de wereld­economie lamlegde – is dat wel. Maar ook dan blijft de stijging ­opmerkelijk hoog: +16,2 procent. De stijging deed zich bovendien voor in alle regio’s en alle provincies. In Vlaanderen nam de vastgoedactiviteit met 15,6 procent toe, met West-Vlaanderen (+21,7 procent) en Limburg (+19,6 procent) als uitschieters.

Bouwgrond erg populair

Als we inzoomen op het voorbije derde kwartaal, zien we grote verschillen tussen de soorten vastgoed. In juli, augustus en september werden 15,3 procent meer ­appartementen verkocht dan in dezelfde periode in 2019. Ook de bouwgronden deden het opvallend goed (+30,5 procent), net als de garages (+22,4 procent). Het aantal verkochte woonhuizen steeg minder sterk: +7,3 procent.

‘Meer mensen kiezen ervoor om zelf energie­zuinig te bouwen, volgens de strenge isolatie­normen’ Bart Van Opstal   Notaris

‘Het succes van de garages is niet meteen een verrassing: die ­categorie is bij uitstek populair bij investeerders. De relatief beperkte stijging bij de woonhuizen heeft wellicht te maken met de prijsstijging in het vorige trimester’, verduidelijkt notaris Bart van Opstal. Nog een opmerkelijke trend: op de langere termijn neem het aandeel van de woonhuizen af, terwijl het aandeel van de gronden toeneemt. ‘De mensen kopen minder vaak een bestaande woning en kiezen om zelf te (laten) bouwen’, aldus Van Opstal. ‘Dat kan met corona te maken hebben, maar ook met een bewuste keuze om energie­zuinig te bouwen, conform de strenge isolatienormen.’

Prijzen blijven stijgen

Dat alles had vanzelfsprekend ook een invloed op de vastgoedprijzen, die in alle categorieën blijven stijgen. Over heel België werd een woonhuis in de eerste negen maanden van dit jaar gemiddeld 6,6 procent duurder in vergelijking met 2020. Rekening houdend met de inflatie ging het om een ­reële prijsstijging van 4,7 procent en reële meerkosten van gemiddeld 13.000 euro.

Als we alleen naar Vlaanderen kijken, dan betaalden kopers in de eerste negen maanden van 2021 gemiddeld 327.107 euro voor een woonhuis (+4,8 procent in vergelijking met 2020, rekening houdend met de inflatie). De huizenprijzen stegen in alle Vlaamse provincies (zie tabel), met Vlaams-Brabant als uitschieter.

Een appartement in ons land werd in de eerste negen maanden van 2021 gemiddeld 4,9 procent duurder in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020. Rekening houdend met de inflatie ging het om een reële prijsstijging van 3 procent en reële meerkosten van gemiddeld 7.000 euro.

In Vlaanderen klokte de gemiddelde prijs van een appartement af op 261.185 euro, een prijsstijging van 5,3 procent in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020. Ook de appartementen werden in alle Vlaamse provincies duurder (zie tabel), met hier Oost-Vlaanderen als uitschieter.

Tijdelijke afkoeling?

De notarissen waarschuwen wel voor een tijdelijke afkoeling van de Vlaamse vastgoedmarkt in het vierde en laatste kwartaal. ‘Wat Vlaanderen betreft, is het niet onmogelijk dat potentiële kopers de ­komende maanden de kat wat uit de boom kijken, als gevolg van de aangekondigde wijziging van de registratiebelasting. Als er minder gekocht zou worden, zouden de prijzen ook wat minder snel kunnen stijgen.’

Vastgoed prijzen

Huis ruim kwart duurder in vijf jaar

Uit een bijlage bij de notarisbarometer blijkt dat woonhuizen de voorbije vijf jaar ruim een kwart duurder (+26,3 procent) geworden zijn en dat appartementen daar niet veel moeten voor onderdoen (+22,5 procent). Als we focussen op Vlaanderen, zien we vergelijkbare cijfers: gemiddeld + 25,8 procent voor een woonhuis en +21,7 procent voor een appartement in vijf jaar. Hoe dat verdeeld is tussen de provincies ziet u op de kaart.

‘Dat is veel’, zegt notaris Van Opstal. ‘Het gros van de prijsstijging kwam er bovendien de laatste twee jaar. Corona heeft het aankoopgedrag fors beïnvloed. Kopers zoeken naar grotere huizen met meer groen, wat meestal duurder is. Terwijl investeerders dan weer zoeken naar extra rendement op de vastgoedmarkt, getuige de vele aankopen van bouwgrond en garages.’ (nta)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen