De jongeman die gearresteerd werd in Avelgem, liep in Kortrijk en Waregem rond met een airsoft-geweer. Dat is een goede replica van een echt wapen.

De 18-jarige jongeman werd door de speciale eenheden opgepakt in Avelgem, hij wordt voor verhoor overgebracht naar het commissariaat in Kortrijk. Na het verhoor zal het parket beslissen of hij zal worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Hij was reeds gekend bij politie en parket.

Avelgem ligt op 17 kilometer van de campus van de Hogeschool Vives en op 16 kilometer van het VTI Waregem, waar hij een oud student was. In Kortrijk werd de hogeschool ontruimd, later gingen alle scholen in Waregem op slot omdat de bewuste man was gesignaleerd in die stad.

De vermoedelijke dader zou kort na de middag herkend zijn door een oud leerkracht in het centrum van Waregem. De leerkracht belde onmiddellijk naar de politie. ‘Ik spreek nog in de voorwaardelijke wijs, maar hij zou gesignaleerd zijn in het centrum van Waregem’, zei de burgemeester van Waregem Kurt Vanryckeghem eerder op de dag.

Lockdown scholen

Op sociale media meldde de hogeschool Vives vanochtend dat de campus in Kortrijk in volledige lockdown ging. Studenten moesten wegblijven en alle lessen werden opgeschort. Zo’n 4.000 studenten werden geëvacueerd. Ondertussen mogen de studenten onder begeleiding de achtergelaten spullen, fietsen en auto’s weer ophalen.

In Waregem gingen alle scholen een tijdlang op slot. Rond 18 uur mochten ouders hun kinderen opnieuw gaan ophalen, wie eerder ter plekke was, werd opgevangen in Waregem Expo. Kinderen en personeel zaten in gesloten scholen, sportcomplexen en bibliotheken.

Bekend bij de ordediensten

‘Een buspassagier verwittigde de politie dat hij had gezien dat een gewapende jongeman aan de hogeschool van de bus stapte en richting de gebouwen van de school ging’, zegt Joris Hindryckx, algemeen directeur van de Vives-hogeschool. ‘Het zou gaan om een gevaarlijk en labiel persoon, die bekendstaat bij de ordediensten. Het gaat vermoedelijk om een achttienjarige’, zegt Hindryckx nog.

Het parket bevestigde aan VTM Nieuws dat de identiteit van de verdachte is bekend. De directeur zei ook nog dat de verdachte geen student is aan de hogeschool.

Er circuleren online beelden van een gewapende man die een van de gebouwen van de hogeschool binnengaat, maar de hogeschool bevestigt dat het om een van de aanwezige agenten gaat. In de vijf gebouwen van Vives in Kortrijk volgen in totaal 12.000 studenten les.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig