Republikeinen bereid om Biden tijdelijk extra budget te geven
Foto: AP

Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een voorstel gedaan om het Amerikaanse schuldenplafond tot in december te verhogen. Het is nog niet duidelijk of Democraten instemmen met het plan, dat slechts tijdelijk soelaas biedt. Een stemming is uitgesteld.

De Amerikaanse regering nadert bijna de grens van het totale bedrag dat ze mag lenen. Als het plafond van 28,4 biljoen dollar niet snel wordt opgehoogd, kunnen de Verenigde Staten voor 18 oktober waarschijnlijk niet meer aan alle financiële verplichtingen voldoen. In dat geval dreigt een nieuwe ‘shutdown’, waarbij de overheid sommige taken tijdelijk moet stopzetten. De kwestie is al weken een fel twistpunt tussen Amerikaanse Congresleden.

‘Om de Amerikanen te beschermen tegen een crisis op korte termijn veroorzaakt door de Democraten’ stelt de leider van de Republikeinse senaatsfractie Mitch McConnell een plan met twee luiken voor. Zo wil hij enerzijds de Democraten snel een verhoging van het schuldenplafond tot december laten goedkeuren. Dat moet voor de Republikein de nodige ruimte bieden aan president Biden om enkel met Democratische stemmen een oplossing op de langere termijn door het Congres te loodsen. Daarbij zou er sprake zijn van een ingewikkelde parlementaire procedure (‘reconciliation’). Biden heeft tot nu toe gezegd niet via die weg te willen werken wegens te riskant. Enkele Democraten reageerden sceptisch, omdat het slechts om tijdrekken zou gaan.

In een speech legde de Amerikaanse president Joe Biden eerder de schuld van de impasse duidelijk bij de Republikeinen. Hij wees erop dat Democraten in het Huis van Afgevaardigden al een voorstel voor het verhogen van het schuldenplafond hebben aangenomen. ‘Mijn Republikeinse vrienden moeten stoppen Russische roulette te spelen met de economie van de Verenigde Staten.’

Beurs

De mededeling deed beleggers een zucht van verlichting slaken. Na de lancering van het Republikeinse voorstel, wiste Wall Street de verliezen uit. De Dow-Jonesindex won finaal 0,3 procent tot 34.416,99 punten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in