Minister Crevits over nieuw voetbalstadion Club Brugge: ‘Geen concerten, geen shoppingcentrum’
Ministers Crevits en Demir tekenden vandaag de omgevingsvergunning voor het nieuwe voetbalstadion. Foto: BELGA

Club Brugge heeft eindelijk de omgevingsvergunning op zak voor een nieuw voetbalstadion op de site in Sint-Andries. De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir hebben woensdag de noodzakelijke omgevingsvergunning ondertekend. Al kan er wel nog beroep worden aangetekend tegen die beslissing.

Viceminister-president en minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hebben woensdag hun handtekening gezet onder de omgevingsvergunning voor het nieuwe stadion voor Club Brugge. Voor de landskampioen is de vergunning na een calvarietocht van bijna vijftien jaar een gigantische stap richting een nieuwe voetbaltempel met meer dan 40.000 zitjes.

‘Eindelijk na vijftien jaar, is er groen licht. Dat is zowel voor de voetbalwereld als de stad Brugge goed nieuws’, stak minister Demir van wal op de persconferentie. Het nieuwe stadion komt naast het Jan Breydelstadion, dat wordt afgebroken.

Wel benadrukt de minister dat er maximaal rekening werd gehouden met de bezorgdheden van de buurtbewoners. ‘De leefbaarheid is heel belangrijk, we gaan erop toezien dat het mobiliteitsplan goed wordt uitgevoerd.’ Ook aan de inrichting zijn enkele voorwaarden verbonden, zo moet er geïnvesteerd worden in stedelijk groen. ‘Ook als er geen matchen zijn, moeten mensen van de omgeving kunnen genieten’, aldus Demir. En tot slot komt er ook een klachtenpunt, ‘zodat snel kan worden bijgestuurd indien nodig’.

Geen concerten

Haar collega-minister Crevits verklaarde dat er in de plannen plaats voorzien mag worden voor een fanclub en een bistro, maar dat er absoluut geen shoppingcentrum komt. ‘Om de omgeving niet verder te belasten buiten matchdagen, en om geen concurrentie te creëren met het stadscentrum.’ Het nieuwe stadion zal ook niet mogen worden gebruikt voor concerten of muziekevents, ‘alleen voetbal’.

Verder benadrukten beiden dat er nog steeds wordt gezocht naar een oplossing voor Cercle Brugge. Die voetbalclub maakt vandaag gebruik van het Jan Breydelstadion van Stad Brugge, maar moet nu op zoek naar een eigen stek. ‘We gaan de supporters van Cercle Brugge niet in de steek laten’, aldus Demir. ‘Als je fan bent van het Brugse voetbal, is het heel delicaat om een oplossing te hebben voor Club, maar niet voor Cercle’, weet ook minister Crevits.

Nog beroep mogelijk

Met de omgevingsvergunning is overigens nog niet alles in kannen en kruiken voor Club Brugge. Er kan nog steeds beroep worden ingediend. Brugs schepen voor ruimtelijke ordening en sport Franky Demon (CD&V) reageert dan ook voorzichtig positief. ‘Ik ben tevreden dat er eindelijk een vergunning komt voor de bouw van het nieuwe stadion, maar ik ben niet naïef, er kunnen nog altijd procedures gestart worden tegen de Vlaamse bouwvergunning bij de Raad voor Vergunningsbetwisting. Er kan dan nog gedurende 45 dagen beroep ingediend worden.’

Ook hij wil snel duidelijkheid wat betreft het gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor een voetbalstadion en bedrijventerrein langs de Blankenbergse Steenweg, dat de nieuwe thuishaven van Cercle Brugge moet worden. ‘We hebben als stad immers altijd beloofd dat er zowel voor Cercle als voor Club een oplossing moest komen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig