Brusselse autoshowroom van D’Ieteren wordt ook fietsenwinkel
Binnenkort kunt u ook met uw tweewieler terecht bij D’Ieteren. Foto: BELGA

De grote autoshowroom van D’Ieteren in Elsene wordt op zijn minst gedeeltelijk een fietsenwinkel. Het bedrijf heeft vergevorderde plannen om in heel België een netwerk van fietsenwinkels uit te ­bouwen.

D’Ieteren, de grootste Belgische auto-invoerder met merken als Volkswagen en Audi, kondigde vorige week nog een grote ontslagronde aan bij de garages van het bedrijf, een ingreep die nodig is ‘om de noodzakelijke investeringen voort te zetten met het oog op de uitdagingen die ons te wachten staan, zoals de elektrificatie van de voertuigen, de ­daling van het aantal afgelegde ­kilometers en de talrijke beperkingen op het ­gebruik van de auto die in Brussel opgelegd worden’.

Maar het bedrijf blijft niet bij de pakken zitten en wil de focus verleggen van een ­autobedrijf naar een ‘mobiliteitsaanbieder’, zegt woordvoerder Jean-Marc Ponte­ville over de vergevorderde plannen om in de fietsenindustrie te stappen.

Zo plant het bedrijf de uitbouw van een netwerk in heel het land voor de verkoop en na­verkoop van fietsen. Eén locatie is al bekend: de grote autoshowroom in Elsene - het hoofdkwartier van het bedrijf - zou op zijn minst gedeeltelijk een fietsenwinkel worden.

Begin dit jaar liet D’Ieteren een studie uitvoeren naar de trends in mobiliteit. Daaruit leerde het bedrijf dat de fiets voor veel mensen het eerste alternatieve vervoersmiddel is, na de auto. ‘De auto blijft belangrijk, maar meer en meer ­automobilisten overwegen de aankoop van een fiets, liefst een elektrische.’

Om die groeiende interesse op te vangen, verbreedde het auto­bedrijf al eerder zijn horizon naar het hele mobiliteitsveld. De start-upincubator Lab Box ontwikkelt start-ups en apps die inspelen op de veranderende behoeftes. Zo zijn er de autodeeldienst Poppy en Skipr, een app die verschillende vervoerswijzen – van openbaar ­vervoer tot deelsteps – bundelt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig