Uitwijzing Congolese student mislukt, Waalse universiteiten eisen vrijlating
Het is de tweede keer dat de uitwijzing mislukt. Foto: Belga

De uitwijzing van een Congolese student, die in ons land aan de UCLouvain wil gaan studeren, is zondagochtend mislukt. De student heeft zich verzet en ook Waalse universiteiten eisen zijn vrijlating.

In Louvain-la-Neuve werd vrijdag al betoogd tegen zijn vasthouding. Maandag staat een betoging in Brussel gepland. Ook zondagochtend was een twintigtal leden van een steuncomité aanwezig op de luchthaven van Zaventem, om de andere passagiers van de vlucht richting Kinshasa te sensibiliseren. Uiteindelijk heeft de jongeman zich verzet tegen de uitwijzing, en is hij teruggebracht naar het gesloten centrum. De student ging in beroep tegen de uitwijzing, maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen gaf de Dienst Vreemdelingenzaken op alle punten gelijk. Eerder was ook al een eerste poging tot uitwijzing mislukt.

De 20-jarige Junior Masudi Wasso was toegelaten aan de UCLouvain om economie te studeren. Hij zou in het bezit zijn van een geldig paspoort en een verblijfsvergunning. Toch werd hij tegengehouden aan de grens. De Congolees zit sinds 18 september in een gesloten centrum, met het oog op uitwijzing. De politie twijfelde aan zijn reismotieven. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken verschilde de situatie waarin hij de papieren aanvroeg met die wanneer hij in België aankwam. Enkele van de voorwaarden voor het studentenvisum, zoals een effectief inschrijvingsbewijs en bewijs voor voldoende financiële middelen, waren daardoor niet langer vervuld. De zaak veroorzaakt heel wat ophef in Franstalig België.

In een statement van alle Franstalige rectoren keuren de Waalse universiteiten de vrijheidsberoving af. Daarom richten ze zich tot staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De Congolese regering deelt die mening. President Félix Tshisekedi betreurt dat de student wordt vastgehouden en eist zijn vrijlating. Hij dringt aan op een betere behandeling van Congolese burgers in ons land, ‘net zoals de Congolese regering dat doet voor Belgische burgers’. Ook binnen CDH, de zusterpartij van Mahdi’s CD&V, vraagt een Kamerlid zich af of het de politie moet zijn die ‘mag beslissen over de academische capaciteit van een student in plaats van de universiteiten’. ‘De regering moet de stilte doorbreken’, vindt CDH-Kamerlid Catherine Fonck.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in