Omstreden Franse zakenman Bernard Tapie (78) overleden
Foto: AFP

Bernard Tapie is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie aan de Franse media. De Franse zakenman was van vele markten thuis: Adidas-eigenaar, televisiepresentator, voormalig minister en actief in de voetbalwereld. Al was hij ook betrokken bij enkele schandalen.

De man van duizend levens. Zo werd de flamboyante Franse zakenman Bernard Tapie genoemd. Zondagochtend is hij bezweken aan de gevolgen aan kanker. Dat meldt zijn echtgenote Dominique Tapie. De voormalige voorzitter van de voetbalclub Olympique Marseille leed al enkele jaren aan maag- en slokdarmkanker. ‘Hij is vreedzaam gestorven, omringd door zijn vrouw, zijn kinderen, kleinkinderen en zijn broer’, communiceert de familie. Hij zal worden begraven in Marseille.

President Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte hebben hun medeleven betuigd. Ze loven hem als een man ‘wiens ambitie, energie en enthousiasme een bron van inspiratie vormde voor generaties Fransen’. ‘Hij werd door sommigen geprezen en door anderen verguisd, maar hij stoorde evenzeer als hij boeide, omdat hij alle barrières overschreed op zijn weg naar het succes’, klinkt het. ‘Deze man had een vechtlust waarmee hij bergen kon verzetten.’

In de mededeling wordt er ook aan herinnerd dat de ‘gouden legende’ gepaard ging met ‘de schaduw van een gerechtelijke kroniek’. Tapie was betrokken bij talloze fraude- en corruptiezaken.

Van vele markten thuis

Bernard Tapie verdiende zijn sporen als zakenman, politicus en in het voetbal als voorzitter van Olympique Marseille. Hij was ook een graag geziene gast op televisie en hield er zelfs een bescheiden zangcarrière op na. Bij de voetbalclub was hij actief van 1986 tot 1994. Met onze landgenoot Raymond Goethals op de trainersbank won hij in 1993 de Champions League. Al blijkt later dat Tapie een van de wedstrijden had opgekocht. Marseille werd gestraft met degradatie naar tweede klasse.

Aan het begin van de jaren 90 deed hij met Adidas waar hij rijk mee was geworden: verlieslatende bedrijven opkopen, weer op de rails zetten en doorverkopen. Het Duitse sportmerk hinkte achterop en verloor de concurrentiestrijd met onder andere Nike. Tapie trok de kaart van vernieuwing en verplaatste de productie naar Azië. Met succes.

Maar Tapie had ook politieke ambities. Als politicus nam hij, nochtans niet van linkse signatuur, stelling in tegen het uiterst rechtse Front National. Hij deinsde niet terug voor felle debatten met Jean-Marie Le Pen. Wanneer hij in 1992 (onder president François Mitterand en premier Pierre Bérégovoy) minister van Stedelijk Beleid wordt, moet hij afstand doen van zijn zakenimperium. Hij verkoopt Adidas. Het is het begin van een zaak die hem een leven lang zou achtervolgen.

Achtervolgd door schandalen

Het sprookje kwam lelijk ten einde toen Tapie in 1996 veroordeeld werd tot twee jaar gevangenisstraf voor corruptie. Bovendien verloor IMF-topvrouw Christine Lagarde in 2016 ei zo na haar job vanwege ‘nalatigheid’ bij een fraudezaak waarvan Tapie het voorwerp was en die terugging tot de verkoop van Adidas.

In een speciale arbitrageprocedure kreeg Tapie in 2007 een schadevergoeding toegekend van meer dan 400 miljoen euro. Een van de rechters in het tribunaal was een vriend van Tapie en hij was bovendien erg close met de – overigens recent veroordeelde – president Nicolas Sarkozy. Lagarde, toen minister van Economische Zaken, ging tegen het advies van haar medewerkers niet in beroep. De IMF-topvrouw werd schuldig bevonden, maar kreeg geen straf opgelegd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig