Ex-werknemer kon Luminus-klanten bijna 17.000 euro afhandig maken
Foto: carlo coppejans

Een gewezen werknemer van elektriciteitsleverancier Luminus slaagde erin de profielen van een tiental klanten te hacken zodat het bedrijf geld dat zij nog tegoed hadden op zijn rekening stortte. Hij week uit naar Spanje en werd bij verstek tot 15 maanden effectieve celstraf veroordeeld.

De Mechelse correctionele rechtbank heeft vrijdag haar eerste themazitting rond cybercriminaliteit gehouden. Tijdens deze zitting, die vanaf nu maandelijks plaatsvindt, komen enkel dossiers aan bod rond phishing en hacking. Alle dossiers uit de hele provincie Antwerpen rond dit thema, worden in Mechelen voor de rechtbank gebracht en niet meer in Antwerpen en Turnhout.

Een opvallend dossier dat vrijdag is besproken gaat over beklaagde Jordy F. Hij werkte een tijdlang voor Luminus. Nadat er een einde werd gemaakt aan de samenwerking, slaagde de man erin om het computersysteem van de energieleverancier te hacken.

Hacker wijzigde rekeningnummer klanten

‘Hij ging in dat systeem op zoek naar klanten die minder energie hadden verbruikt dan een jaar eerder en bij de eindafrekening dus geld moesten terugkrijgen van Luminus’, zei advocaat Dieter Van Hemelryck namens Luminus. ‘Om te vermijden dat de klanten mails zouden krijgen, voerde hij een kleine aanpassing uit aan het mailadres van die klanten. Bijvoorbeeld door een lettertje weg te doen. Zo kwamen de mails van Luminus ook nooit meer aan bij de klanten in kwestie en had meneer F. eigenlijk vrij spel. Nadien verwijderde hij het bankrekeningnummer van de klant in kwestie en verving dat door zijn eigen bankrekeningnummer of dat van zijn partner, waar hij ook een volmacht op had. En toen Luminus het bedrag terugstortte, belandde dat niet op de rekening van de rechthebbende, maar op de rekening van meneer F.’

Buit van 17.000 euro

De bal ging aan het rollen toen enkele klanten van Luminus contact zochten met het bedrijf en vroegen waar hun geld van de eindafrekening bleef. ‘Uiteraard heeft Luminus die klachten meteen ernstig genomen en een externe firma aangesteld voor een doorlichting en om na te gaan wat er was misgelopen. Zo kwam het bedrog aan het licht. Omdat meneer F. zijn eigen bankrekeningnummer had gebruikt, werd heel snel duidelijk wie er achter deze hacking en oplichting zat.’

Het gesjoemel van F. bleef beperkt tot een tiental klanten van Luminus. Alles samen slaagde de man er toch in om een kleine 17.000 euro naar zijn eigen rekening te laten overschrijven. De energieleverancier kon allerminst lachen met de zaak en stelt zich nu burgerlijke partij tegen de man.

Het Openbaar Ministerie vervolgde Jordy F. voor informaticabedrog, externe hacking en oplichting en vorderde bij verstek vijftien maanden effectieve celstraf en een boete van 2.000 euro. Uitspraak wordt op 29 oktober verwacht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig